preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

Vijesti iz knjižnice

Izložbe u knjižnici uz 386. godišnjicu Gimnazije

Autor: Marinela Marčetić, 10. 10. 2022. 10:16

U tjedan događanja povodom 386. rođendana Gimnazije (od 10.  do 14. listopada), a u Mjesecu školskih knjižnica, uključili smo se izložbama knjiga koje su se najviše posuđivale u našoj knjižnici. Na one najčitanije svoje osvrte napisali su naši učenici najčitatelji. Izložili smo najčešće posuđivane knjige za obvezno i izborno cjelovito čitanje, čitanje iz užitka (slobodno), knjige na stranim jezicima te najviše korištenu stručnu literaturu i naslove iz referentne zbirke.
Na dan susreta aktivnih i umirovljenih djelatnika škole, 14. listopada u ROC-u. postavit ćemo izložbu knjiga koje umirovljenici upravu čitaju ili su ih netom pročitali.
Nadamo se kako će ova naše izložbe biti poticajna i pomoći u izboru knjiga za buduće čitanje. 

 [više]

Šareni sedmojezični rječnik za Dan jezika u Godini mladih

Autor: Marinela Marčetić, 27. 9. 2022. 07:34

Jedna od radionica prevođenja

Školska knjižnica Europski dan jezika već niz godina obilježava izradom višejezičnog rječnika. Ove godine izradili smo sedmojezični rječnik pojmova s područja održivog razvoja. Ovom aktivnošću uključili smo se i u obilježavanje Europske godine mladih, cilj koje je podsjetiti na neprocjenjivu ulogu mladih u izgradnji zelenije, uključivije, a samim tim i bolje budućnosti. U izradi višejezičnog: njemačko-englesko-francusko-španjolsko-latinsko-talijansko-hrvatskog rječnika sudjelovali su profesori: Anja Bušić, Dalibor Vidović, Ivica Cikač, Jasminka Bešenić-Ivančić, Rajko Guščić i Tamara Pejić s učenicima 2.h, 3. c, g, h i IB, te 4.a i h.

 [više]

Vrijedna kulturna baština

Autor: Marinela Marčetić, 23. 9. 2022. 07:50

Najstarija knjiga u Zaštićenoj zbirci
Na Međunarodni dan kulturne i Dan europske baštine, a uoči 386 rođendana Gimnazije,  prigoda je podsjetiti se kakvo blago posjeduje naša Školska knjižnica. Od Isusovačke gimnazije osnovane daleke 1636. godine do danas, uz Gimnaziju, rasla je i Gimnazijska knjižnica, a sve knjige tiskane od tada do 1945. čuvamo u Zaštićenoj zbirci. Najstarija među njima je "De conservanda bona valetudine" španjolskog alkemičara, astrologa, fizičara, medicinara i filozofa Arnaldusa de Villanove (1240?-1311.), tiskana u Frankfurtu 1551. godine.
Digitalizirano je preko 150 naslova koji se mogu listati na našoj mrežnoj stranici.
 
 [više]

Ljetno čitanje

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 14. 6. 2022. 08:06

Dragi učenici, od 14. do 24. 6. 2022., možete posuditi do 5 knjiga za ljetno čitanje. Imate pravo preskakati stranice, ne dovršiti čitanje, ponovno čitati, čitati naglas, čitati bilo što i bilo gdje, imate pravo i ne čitati, ali i pravo na zanos i užitak pri čitanju.
(Pennac 1996: 151-175)
Fotografija preuzeta s https://penntoday.upenn.edu/
 [više]

Obavijest za maturante

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 16. 5. 2022. 11:16

Dragi maturanti, rok za povrat posuđene građe je 20. 5. Svi koji vrate mogu posuditi sve potrebno za pripremu DM (priručnike iz svih predmeta, Hrvatski pravopis, Hrvatsku školsku gramatiku, književna djela za sve razrede koja niste uspjeli pročitati i koja želite obnoviti, knjige iz svih područja znanosti i umjetnosti...) Sretno!

 [više]

Novi (stari) način rada knjižnice

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 26. 4. 2022. 07:30

Dragi učenici, fond i opremu knjižnice možete konačno koristiti u cjelosti u radno vrijeme knjižnice od 7,15 do 15. Čekamo vas!

 [više]

Proljetno čitanje

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 4. 4. 2022. 09:28

Dragi učenici, od 5. 4. do 13. 4. 2022., možete posuditi do 5 knjiga za proljetno čitanje, a vas, dragi maturanti, čekaju priručnici za pripremu ispita DM iz svih predmeta. 

 [više]

Priručnici za Državnu maturu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 14. 3. 2022. 10:22

Dragi maturanti, na poznatoj poveznici https://forms.gle/4mf5vDtLcudgbdRRA možete naručiti za posudbu ili rezervirati priručnike za maturu iz svih predmeta. Ako želite rezervirati, napišite kraj autora i naslova vrijeme podizanja knjige. Od danas možete u Priloženi dokumenti vidjeti naslovnice priručnika koji vas čekaju u knjižnici, naravno da je broj ograničen, požurite!

Više možete vidjeti na fb stranici knjižnice i u predmetu Školska knjižnica na Google Classroomu.

 [više]

Prikupljamo knjige za djecu uz Međunarodni dan kjiga

Autor: Marinela Marčetić, 7. 2. 2022. 08:12

Čitam - dam sretan sam

I ove godine provodimo našu tradicionalnu akciju prikupljanja slikovnica i knjiga za mlade uz Međunarodni dan darivanja knjiga, 14. 2. Odvojite nešto iz svoje kućne knjižnice ili kupite novu knjigu! Ove godine prikupljene knjige darivat ćemo udruzi MURID koja provodi projekt Pripovjedači priča za laku noć u bolnici i Društvu za poboljšanje kvalitete života siromašne i nezbrinute djece Mali zmaj. Budite dio jedne lijepe priče i od ponedjeljka, 7. 2., do ponedjeljka, 14. 2., knjige ubacite u kutiju ispred školske knjižnice! Radost će biti obostrana.

 [više]

Dani sjećanja na Vukovar : Vukovarska bolnica

Autor: Marinela Marčetić, 17. 11. 2021. 08:23

Vukovarska bolnica

Kada se prisjećamo Vukovara i Ovčare, neizbježno je prisjetiti se i Vukovarske bolnice, mjesta koje je postala simbol otpora, ali i mjesta u kojem su srca kucala najjače. Tijekom tromjesečne opsade grada, ova bolnica zbrinjavala je ranjenike, a njezini požrtvovni doktori, medicinske sestre i ostalo bolničko osoblje radili su danonoćno kako bi pomogli svima onima koji su u bolnici pronašli sklonište ili su bili u životnoj opasnosti.

Tadašnja ravnateljica bolnice bila je Vesna Bosanac koja je stručno, korektno i požrtvovno radila na zaštiti i spašavanju ranjenika zajedno s osobljem bolnice. 25. kolovoza naredila je evakuaciju pacijenata i osoblja u podrumske prostorije, a tom odlukom spasila je mnoge živote.

U tri mjeseca opsade Vukovara, ukupno 12 zaposlenika bolnice je poginulo, 20 ih je ubijeno na Ovčari, a za 4 se i dalje traga.

Do 18. studenog 1991. vukovarska bolnica tretirala je preko 4.000 ranjenika. Kirurški je bilo tretirano između 2.500 i 2.900 ljudi, a tijekom opsade rođeno je čak 16 djece.

Posljednje javljanje i izvještaj iz vukovarske bolnice 18.11.1991. godine poslao je Siniša Glavašević. Glas Vukovara, na radio Vukovaru bio je urednik i ratni izvjestitelj, a u bolnici je završio tako što je ranjen krhotinom granate 4. studenog 1991. na putu prema bolnici gdje je želio prikupiti podatke za radijsko izvještavanje. Odveden je zajedno sa ostalim ranjenicima iz bolnice te mu se tada gubi trag. 1997. godine njegovi ostatci identificirani su u masovnoj grobnici na Ovčari. Ovo je posljednji izvještaj Siniše Glavaševića:

„Nema razloga za čekanje sa evakuacijom jer su u Vukovaru ostali samo civili u skloništima. Za kroniku dana javlja se Siniša Glavašević. Maratonski pregovori koji su počeli od jučer, imali svoje uspone i padove, na radost 15.000 preživjelih odraslih osoba i 2.000 djece polako ulaze u svoju završnicu. Europska mirovna misija nije ušla u grad, iako se to očekivalo. Ali, sudeći po posljednjim telefonskim razgovorima sa gospodom Budišom, postoje realne mogućnosti da evakuacija počne još sutra. No, ne treba zaboraviti i na ranije pokušaje realizacije nekih dogovora koji su nužno bili kompliciraniji. Svi stoga sa strepnjom očekuju daljnji razvoj događaja i nadaju se da će uskoro vidjeti konvoj.

Slika Vukovara u 22. satu 87. dana ostat će svjedocima ovog vremena zauvijek u sjećanju. Avetinjski prizori nižu se do beskraja. Miris paljevine. Pod nogama se osjete ostatci trupovlja, građevinskog materijala, stakla, ruševine i jeziva tišina. Istovremeno liječnici u vukovarskoj bolnici bore se sa mnogim nedaćama. Od velikog broja ranjenika, od kojih je 300 težih i 400 nešto pokretnijih, mnogih civila koji su ovdje našli utočište do strašnih rana kakva je snašla 5,5-mjesečnu bebu, koju je danas u poslijepodnevnim satima operirao doktor Tomislav Vlahović. Od ostataka granate u tom djetetu je veoma stradalo bedro i natkoljenica. Slično se dogodilo i 4,5-godišnjoj djevojčici kojoj  je granata smrskala rane. Još nedavno smo javljali o stradanju jedne buduće majke i njenog nerođenog djeteta.

Breme takvih slučajeva civilizacija nije u stanju podnijeti. Plinska gangrena, svi se ovdje nadaju, neće više nikada carovati medicinom. A ovoga trenutka, evo, dobijam podatke o završenim pregovorima. Konvoj kreće sutra u 10.00 sati, imat će kapacitet 500 pacijenata. Ići će relacijom Vukovarska bolnica – Priljevo – Lužac – Bogdanovci – Marinci – Zidine – Nuštar. U civilnim skloništima naselja Borovo sutra će također biti uspostavljen kontakt gdje ima negdje oko 200 ranjenika i također će biti priključeni evakuaciji stanovništva u sljedećim danima. Nadajmo se da je mukama po Vukovaru kraj.“

19. studenog JNA ulazi u prostorije vukovarske bolnice. U tom trenu, bolnica zbrinjava oko 420 ranjenika i bolesnih osoba. Provodi se „selekcija ranjenika“, te ih se autobusima otprema u prostorije Veleprometa i vojarni. Nekima se zauvijek gubi trag. Danas, za 66 osobe se i dalje ne zna gdje su završili. Na Ovčari je ekshumirano 200 tijela, od kojih su identificirana 193. Od tih 193, potvrđeno je kako je 97 bilo pacijentima vukovarske bolnice.

https://braniteljski.hr/vukovarska-bolnica-simbol-srca-grada-i-ustrajnosti-vukovara/

 

 [više]

Književnost - nova stranica našeg Malog višejezičnog rječnika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 27. 9. 2021. 07:56

Povodom Europskog dana jezika i ove smo godine izradili naš Mali višejezični rječnik. Ovaj puta s terminima vezanim uz književnosti. Rječnik su izradili:

Engleski jezik: učenici 3. c i f, drugi strani jezik s prof. Marijanom Tomašić Hirš

Njemački jezik: učenici 3. c i f s prof. Jadrankom Šemiga 

Španjolski jezik:: polaznici izborne nastave 4.a,b,c, i d razreda  s prof. Ivicom Cikačem 

Francuski  jezik: članovi grupa Parlons français iz 3.h (Dora Kukovec, Marta Turković, Viktor Sokol) s prof. Jasminkom Bešenić Ivančić

Latinski jezik: učenici 2.e (Ema Pintarić, Erik Hunjek,Hrvoje Brđanović, Ivan Puklavec, Lucija Flegarić, Luka Antončić, Paula Ivaniš,Vito Šalamon,Vanda Vrček, Anamarija Hrastovec, Jana Kelemen, Lara Panić,Terezija Malbašić, Petar Ivan Sabati) s  prof. Rajkom Guščićem

Učite nove jezike i otkrivajte nove svjetove!

 [više]

Gutenbergova Biblija

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 23. 2. 2021. 09:11

Na današnji dan, 23. 2. 1455. godine, Johannes Gutenberg, izumitelj tipografije, u Mainzu je tiskao prvu knjigu, Bibliju. Gutenbergova Biblija je tisak prvog prijevoda Biblije na latinski jezik.
 
Može biti slika sljedećeg: u zatvorenom
 
 
 
Fotografija preuzeta s: https://www.vjeraidjela.com/gutenbergova-biblija-prva.../ (pristupljeno 23. veljače 2021.)0
Broj korisnika koji su vidjeli
0
Angažmani
 
Sviđa mi se
 
 
 
Komentar
 
 
Podijeli
 
 
 
 [više]

Kako najlakše doći do željene knjige

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 19. 2. 2021. 09:40

Dragi učenici i kolege, interesira li vas imamo li nešto što trebate ili želite pročitati u našoj knjižnici, možete svaki dan i u bilo koje vrijeme iz udobnosti doma otvoriti mrežnu stranicu Prva gimnazija Varaždin, zatim Knjižnica, Pretraživanje, On-line pretraživanje ili kliknuti na poveznicu https://library.foi.hr/lib/169. Pretraživati možete po autoru, naslovu, izdavaču, godini izdavanja, mjestu izdavanja, ISBN-u ili drugim poznatim vam parametrima. Kad pronađete potrebno, upišete u već poznati obrazac čija se poveznica nalazi na GC u predmetu Knjižnica. Jednostavno je, samo poželite čitati!

 [više]

Nagradni foto natječaj Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 16. 2. 2021. 08:40

Dragi učenici, pijavite se na nagradni foto natječaj u Godini čitanja! Detalji u prilogu.

 [više]

Rezultati i obrazloženja valentinovskog natječaja Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 14. 2. 2021. 19:28

Dragi učenici, eto i rezultata našeg „ljubavnog“ natječaja. Razmotrivši vaše radove odlučili smo nagraditi sljedeće učenike:

  1. Hanu Botić
  2. Emu Androci
  3. Mateja Čoka i Marka Daraboša

Obrazloženja:

  1. Učenica Hana Botić jedina je poslala cjelovit, samostalni rad „Ružo prevrtljiva“ u obliku soneta.
  2. Ema Androci poslala je dva citata Dobriše Cesarića i Hvalospjev ljubavi uz opširna i zanimljiva obrazloženja.
  3. Učenici Matej Čok i Marko Daraboš dijele 3. mjesto jer su im radovi slični. Poslali su pravilno napisane citate svatko uz jednu rečenicu obrazloženja koja su jednostavna i šalju univerzalnu poruku.

Hvala na sudjelovanju svim učenicima, bilo je još lijepih i zanimljivih radova. Molimo gore navedene učenike da nam pošalju ma mail knjižnice svoje adrese kako bismo im mogli poslati poklončiće. Do nekog drugog druženja, čitamo se!

Prvonagrađeni rad je u prilogu.

 

 

 

 

 [više]

Nagradni natječaj "Blagdanska čestitka! Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 21. 12. 2020. 10:44

Čestitka iz zbirke NSK

Hvala svima koji su sudjelovali na našem malom natječaju u izradi blagdanskih čestitki! Nakon prikupljanja rodova  izabrali smo i nagrađujemo dvije čestitka. Čestitka Nine Vitez, 1 a, vesela je i obogaćena glazbom, a Matej Čok izradio je elegantnu čestitku kojoj je dodao logo škole. Pogledajte ih u prilogu!

 [više]

Likovni natječaj Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 29. 10. 2020. 14:18

Dragi kreativci, uključite se, zabavite, sudjelujte u natječaju Parka znanosti, možda vam se osmjehne nagrada. Detaljnije u priloženom dokumentu.

 [više]

Kvalitetni izvori informacija i brižno ponašanje u vrijeme pandemije Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 27. 10. 2020. 10:52

Živimo u vrijeme pandemije što zahtjeva od nas pažljivo biranje izvora informacija kako ne bismo ostali neinformirani, ali i kako ne bismo nasjeli lažnim, netočnim i nestručnim tumačenjima. Uz to izuzetno je važno i brižno ponašanje prema sebi i drugima, kako bismo sačuvali tjelesno i mentalno zdravlje. Osnovne smjernice pogledajte na priloženoj infografici.

 [više]

Razlistaj se! Mjesec knjige

Autor: Marinela Marčetić, 15. 10. 2020. 09:36

Razlistaj se! moto je ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige (od 15. listopada do 15. studenog). Posvećen je planetu Zemlji, a u povodu 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje, U ljepotama Zemlje uživamo i čitajući mnogobrojne posvećene im misli i stihove naših pisaca, pjesnika. Za naše smo učenike tim povodom organizirali i malu nagradnu igru, a pozvali smo ih i da se jednominutnim video uratkom uključe u akciju Maratonsko čitanja naglas u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva.

 [više]

Naš Mali višejezični rječnik uz Europski dan jezika Vijest ima dokument u privitku

Autor: Marinela Marčetić, 28. 9. 2020. 07:41

Europski dan jezika
Europski dan jezika svake godine obilježavamo radionicama izrade višejezičnog rječnika u knjižnici. Ove smo godine to učinili na daljinu. Učenici 2.b, c, i h razreda prevodili su termine iz psihologije na latinski jezik s profesoricom Martinom Gazdek. Na njemački jezik prevodili su učenici 3. b, c i d razreda s profesorom Daliborom Vidovićem, a profesor Ivica Cikač, dr. sc. motivirao je i učenike 3.d za prijevod na engleski i učenike 3. h za prijevod na španjolski jezik.E- rječnik je u prilogu, a ispred knjižnice možete pogledati pano,
Ovaj je mali rječnik skromni doprinos zaljubljenika u jezike naše škole jačanju svijesti o važnosti učenja jezika.
 [više]

Sajam školovanja u inozemstvu, online

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 21. 9. 2020. 11:19

 

BHV Education 26. rujna 2020., organizira prvi online sajam školovanja u inozemstvu na kojem će biti prisutni fakulteti iz Nizozemske, Danske i Italije.

Na online Danima mobilnosti i edukacije imati ćete priliku sudjelovati u zanimljivim panelima na temu studiranja u Nizozemskoj, Danskoj i Italiji koja će voditi predstavnici gostujućih sveučilišta i škola, studenti i polaznici programa, njihovi roditelji i BHV savjetnice.

Pored toga, učenici, studenti i roditelji će imati priliku osobno razgovarati sa svakim predstavnikom fakulteta. Prijavite se na: https://bhvedu.com/.../dani-mobilnosti-i-edukacije-10.../

Preuzeto s BHV Education.


 
 [više]

Dragi učenici i kolege! Vijest ima dokument u privitku

Autor: Jasminka Horvatić-Bedenik, 6. 9. 2020. 18:12

Veselimo se svim našim novim susretima u knjižnici, naravno, u novim okolnostima. Važno je da svi ostanemo zdravi i da poštujući nova pravila rada knjižnice ostvarimo obostrano dobru suradnju. Kako biste naručili knjige, molimo da na vrijeme ispunite obrazac za učenike na poveznici:
U sadržaju [više] možete vidjeti Raspored dolazaka u knjižnicu, a u prilogu Pravila za rad knjižnice u vrijeme pandemije Covid 19.
Od sutra čitamo na najjače! 🙂
 [više]

Obavijest učenicima koji su rezervirali knjige

Autor: Marinela Marčetić, 8. 7. 2020. 13:43

Dragi učenici, neki od naslova koje ste rezervirali su nedostupni jer su svi primjerci u posudbi ili ih naša knjižnica ne posjeduje (što možete provjeriti pretraživanjem online kataloga). To su: Reynolds, Jeson, Duh; King, Stephen, Ono;  Avallone, Silvia, Čelična mladost; Fielding, Joy, Na rubu ludila; Rowling,J. K. ; Harry Potter : darovi smrti; Arnold, David, Moskoitoland: Zemlja komaraca; Rosnay, Tatiana de; Sarin ključ; 

Osim navedenih, nažalost, moramo obavijestiti  Ivu, Anu i Vanju koje su željele čitati Ubiti pticu rugalicu, kako trenutno nemamo više primjeraka te knjige.

Žao nam je što nismo u mogućnosti ispuniti sve vaše želje i nadamo se kako ćete željene naslove ipak jednom pročitati.

 [više]

eLektira

Autor: Marinela Marčetić, 23. 3. 2020. 10:20

Dragi učenici, vrijedni ste u svojim virtualnim učionicam. Želimo vam puno dobrog raspoloženja i mira.
Ukoliko niste nabavili lektiru u tiskanom obliku, podjsećamo kako svojim AAI@Edu.HR elektroničkim identitetom možete pristupiti (na legalan način, poštujući autorska prava) lektiri u elektronskom obliku na ovoj adresi: https://lektire.skole.hr/naslovna/pristup-sadrzaju

 [više]

Mobilnost u Španjolskoj

Autor: Marinela Marčetić, 7. 11. 2019. 08:55

U četvrtak, 8. studenoga, u knjižnici možete saznati sve o mobilnosti u Španjolskoj u projektu Erasmus+ "Amazing race". Prezentaciju u 14:10 sati održat će profesori i učenici, sudionici projekta. 

 [više]

Biramo naj kravatu za Dan kravate

Autor: Marinela Marčetić, 16. 10. 2019. 11:55

 Foto:    http://www.radiodux.me/vijesti/vijesti/svjetski-dan-kravate

I ove godina biramo najljepšu kravatu. U petaka, 18. listopada,  upotpunite svoju odjevnu kombinaciju kravatom, fotografirajte se i pošaljite nam fotografiju na knjiznica@gimnazija-varazdin.skole.hr. Najljepše ćemo simbolično nagraditi i objaviti na facebook stranici knjižnice.

Hrvatski sabor iskazao je kravati, koja se kao izvorni hrvatski proizvod raširila Europom u XVII st., posebnu počast, proglasivši godine 2008., 18. listopada Danom kravate. Od tada se taj dan svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj, a tijekom proteklih godina njegovo je obilježavanje započelo u raznim dijelovima svijeta.               

 [više]

Dekica za snove

Autor: Marinela Marčetić, 27. 5. 2019. 10:37

U petak, 24. svibnja, naši učenici iz 1.c:  Jan Špiclin, Elena Huzjak, Valentina Kranjec, Neva Bartolec, Franka Šegović, Marta Ivanek, Laura Rodano, Veronika Meštrić , te Eva Makovec, 1.g,  Lucija Uskoković i Hana Pahić iz 2.d, Tea Kranjec, 2.e i Fran Golub, 3.a i Petra Kudelić, 3.h čitali su malim prijateljima iz dječjeg vrtića Kozarčeva i učenicima prvih i drugih razreda jedne osnovne škole na zelenim površinama i pod krošnjama.  Sudjelovali smo, naime,  u lijepoj akciji „Dekica za snove“  koju već nekoliko godina provodi udruga „Smiješak za sve“ . Na taj način naša se knjižnica uključila u projekt „Hrvatska volontira“  i nastavila projekt „Tulum s(l)va“ koji provodimo već više godina. Akciju su pohvalile odgajiteljice i učitelji s kojima smo surađivali, mediji, udruga „Smiješak za sve“, ali najviše su oduševljeni bili sami sudionici, kako naši učenici čitači, tako i mali slušači, pa se svi nadamo i pripremamo za nove susrete i suradnju. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali i odvojili svoje vrijeme kako bi obogatili sebe i druge.

 [više]

Obilježavanje Dana Europe

Autor: Marinela Marčetić, 8. 5. 2019. 13:44

//www.google.com/search?q=europska+unija+izbori&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj0y6yW7oviAhXC

Europski izbori: što su i zašto izići, sve o Europskoj uniji i sve što vas o ovome zanima možete saznati na interaktvinoj prezentaciju uz video uradak i kviz koje u prostoru školske knjižnice pripremaju učenici s prof. Ivanom Žnidarić Kajić. Dođite u četvrtak u 13:20 sati. Predviđeno trajanje: 50 min.

 [više]

Kae is OK

Autor: Marinela Marčetić, 15. 4. 2019. 07:56

Foto: https://mojtv.hr/emisije/23215/sto-je-sto.aspx

Danas, 15. travnja u 14.10 h dođite na zanimljivo predavanje s radionicom  „Kaej is OK“.! Gošće su nam dr.sc. Bojana Schubert ( nekadašnja učenica naše škole ) i dr.sc. Marina Marinković  iz Zavoda za lingvistička istraživanja HAZU iz Zagreba. Upoznat će nas sa suvremenim i povijesnim kajkavskim govorima, a sudionici će imati prigodu odgonetavati značenja nekih kajkavskih riječi.

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 PGV ljetopis 2022.

Online izdanje

ARHIVA:

PGV ljetopis 2021.

PGV ljetopis 2020.

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

News for YOUth - by PGV

Pratite zanimljive članke koje na engleskom jeziku pišu naši učenici, polaznici grupe English news agency (klik na logo)!

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV
QR

385.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 3187457
Ovaj mjesec: 40531
Ovaj tjedan: 1215
Danas: 300
Korisni linkovi
Kalendar
« Studeni 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / www.gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju