preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

 > O školi
O školi

     Prva gimnazija Varaždin sljedbenica je Gimnazije koju su u Varaždinu 1636. godine osnovali isusovci. Gimnazija je od svojih početaka nekoliko puta mijenjala ime i programe, no uvijek je bila žarište kulturnog i obrazovnog djelovanja. Tu su se školovale mnoge znamenite ličnosti, čija su djela ostavila trajan trag tijekom povijesnih razdoblja. Prva gimnazija Varaždin ponosna je na svoju tradiciju te čuva bogatu kulturu i baštinu škole, a istodobno uvodi inovacije, nove programe, suvremenu tehnologiju, potiče stvaralaštvo, otvorenost, uključenost i suradnju.

     Škola je članica nekoliko međunarodnih mreža i partnerstva. Udružena smo škola UNESCO-a. U školi se izvodi program međunarodne mature (International Baccalaureate Diploma Programme), koji osobitu pozornost posvećuje međunarodnom razumijevanju i holističkom pristupu u nastavi, pružajući učenicima priliku da steknu vrhunska znanja i kompetencije iz šest znanstvenih područja te da nakon dvogodišnjeg školovanja steknu svjetski priznatu diplomu. Značajno je spomenuti da je škola i ECDL testni centar, kao i županijski centar izvrsnosti iz informatike i biologije. Škola je odabrana da bude među prvih 20 škola pilot projekta e-Škole.

PROGRAMI I OBLICI NASTAVE

     U školi se izvode tri nacionalna gimnazijska programa - opći, jezični i prirodoslovno-matematički te jedan međunarodni program. U školskoj godini 2015./2016. u Prvu gimnaziju Varaždin upisano je  192 učenika u 8 odjela - četiri opća, tri prirodoslovno-matematička te jedan jezični odjel. Program međunarodne mature (IB), upisao je 21 učenika koji su završili 2. razred srednje četverogodišnje škole.

     U jednom  razrednom odjelu u nacionalnom programu opće gimnazije izvodi se dvojezična nastava, tj. nastava djelomično na engleskom jeziku iz šest do osam predmeta. To su: likovna umjetnost, povijest, geografija, biologija, kemija, fizika, informatika te etika. Cilj dvojezične nastave je razvijanje sposobnosti razumijevanja i analiziranja kompleksnih tekstova te sposobnost vođenja rasprave na hrvatskom i engleskom jeziku. Učenici općeg smjera mogu u drugom razredu odabrati još jedan izborni predmet među mnogobrojnim različitim predmetima koje škola nudi.

     Jezični program se od općeg programa razlikuje većim brojem sati prvog i drugog stranog jezika, a fakultativno učenici mogu slušati i treći strani jezik. Velika prednost je i mogućnost učenja francuskog jezika kao drugog stranog jezika, dok u 3. razredu učenici jezičnog smjera mogu slušati više sati stranog jezika umjesto fizike.

      Prirodoslovno-matematički program ima značajnu tradiciju u školi, a namijenjen je učenicima koje zanima prirodoslovlje, tehnika i tehnologija, zbog pojačane satnice matematike i informatike dok se učenje drugog stranog jezika u B programu može odvijati kroz fakultativnu nastavu i njemačku jezičnu diplomu.

DODATNE AKTIVNOSTI

     Dodatne aktivnosti u školi su: njemačka jezična diploma (DSD); austrijska jezična diploma (ÖSD); francuska jezična diploma (DELF); ECDL diploma; literarno-scenska grupa, dramska družina „Theatron“, glazbena i likovna radionica; medijska grupa; grupe za očuvanje kulturne i prirodne baštine, debatni klub; ekološka grupa; grupa naprednih programera; sudjelovanje u Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike (HONI); sudjelovanje u Američkom otvorenom natjecanju iz informatike (ASCL); filmska i foto-grupa; mogućnost osnivanja tematskih učeničkih klubova; Školski klub istraživača; športski klub „Srednjoškolac“; rekreativna športska učenička grupa te mnoge druge. Fakultativno učenici mogu odabrati također cijeli niz programa, od jezičnih do prirodoslovnih. Velik je interes i za učenje kineskog jezika. U školi od ove školske godine djeluje Tim za darovite učenike radi ranijeg prepoznavanja darovitih učeika, osmišljavanja učinkovitog modela rada s njima, te njihovog praćenja i otvaranja mogućnosti stalnog napredovanja i rasta.

     Njemački jezik također je popularan u školi te se u sklopu fakultativne nastave učenici pripremaju za polaganje njemačke jezične diplome (DSD I i II), koju je do sada položilo više od 350 učenika škole. Škola nudi i mogućnost stjecanja austrijske jezične diplome (ÖSD).

     Za učenike kojima treba pomoć u svladavanju gradiva, organizirana je dopunska nastava iz matematike, kemije, biologije i fizike, što je smanjilo korištenje plaćenih instrukcija, dok je za one koji žele znati više organizirana dodatna nastava iz istih predmeta.

     Otvorenost i partnerstvo s užom i širom zajednicom škola pokazuje suradnjom i realizacijom zajedničkih projekata s udrugama i institucijama, od gradskog muzeja, arhiva i knjižnice do fakulteta i škola u zemlji i inozemstvu. Organiziraju se različite vrste tečajeva zavisno od interesa učenika; razni projekti s udrugama i institucijama mladih (AIESEC, Konfucijev institut), stručne ekskurzije učenika; međunarodne razmjene sa školama u Sloveniji, Austriji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Slovačkoj, Španjolskoj, Portugalu, pa I SAD-u; Interact klub – mogućnosti kratkoročne i dugoročne razmjene učenika; međunarodni projekti mobilnosti učenika i profesora (Erasmus+); različiti i mnogobrojni nacionalni, lokalni ili školski projekti (ove šk.god. planirano čak 37 školskih projekata: Mirno more – zaklada Friedrich Ebert, AIESEC YEC, Učenici – mentori, projekti prevencije nasilja, Mladi za mlade, Dan obrnutih uloga – Mjenjačnica, Projekt smanjenja izostanaka, Biciklijada, Tulum s(l)ova, Čitanjem do zvijezda, Hrvatski kanon, Bookcrossing, Međunarodna škola fizike, projekt Straničnik, Glazbena razmjena sa Ravensburgom, Treelympics, suradnja sa srednjom školom Lake Brantley High School, Orlando, Florida, SAD, …).

    Tijekom prošle školske godine na školskoj razini natjecanja sudjelovalo je više od 400 učenika/ica. Na županijskim je natjecanjima sudjelovalo više od 300 natjecatelja koji su osvojili 49 prvih mjesta, 26 učenika osvojilo je drugo mjesto, dok je treće mjesto osvojio 21 učenik. 

     Na državnim je natjecanjima sudjelovalo 29 učenika u 15 područja. Čestitke zaslužuju svi učenici i mentori, a najviše četiri državna prvaka iz Kemije, Biologije i Informatike, dakle, iz STEM područja: Fran Klarić, Karlo Pintarić, Ilija Srpak i Josip Kelava. 

     Naši učenici ostvarili su brojne druge zapažene rezultate. Marin Kišić je izvanrednim rezultatom, srebrnom medaljom, na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi izborio ulazak u četveročlanu reprezentaciju Republike Hrvatske te je nastupio na 23. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2016 (od 18. do 23. srpnja - Piatra Neamt, Rumunjska) i 28. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi - IOI 2016 (od 12. do 19. kolovoza - Kazan, Rusija). Drugi reprezentativac na 23. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2016 bio je Josip Kelava. Oba učenika pozvana su u reprezentaciju Hrvatske nakon izvrsnih rezultata na natjecanjima, ali i napornih izbornih priprema i izlučnih natjecanja za sastav reprezentacije.

Nakon osvojenog 1. mjesta na državnom natjecanju iz Kemije te provedenih izlučnih testova za izbor predstavnika hrvatske reprezentacije za Međunarodnu kemijsku olimpijadu (IChO, srpanj 2016., Gruzija), Ilija Srpak, izborio je svoje mjesto u reprezentaciji, i to kao najmlađi, ali i najuspješniji njezin član. Na olimpijadi je Ilija osvojio srebrnu medalju. On je tako već treći olimpijac ove godine koji dolazi iz naše škole. Također, na izbornom testiranju za Međunarodnu olimpijadu iz astronomije i astrofizike, koja će se održati 9.-19. prosinca 2016. u Bhubaneswaru u Indiji, Ilija Srpak kvalificirao se u reprezentaciju. Uz kemijsku, ovo mu je već druga olimpijada ove godine, a ukupno četvrta na kojoj nastupa reprezentacija Hrvatske s barem jednim članom koji dolazi iz Prve gimnazije.

INA d.d. uspješno je drugu godinu zaredom organizirala online srednjoškolsko natjecanje Junior Freshhh koje je ove godine privuklo gotovo 1300 učenika iz 50 hrvatskih gradova. Prvogimnazijalke Barbara Mikašek, Matea Križanić i Anabela Ljubić nadvladale su konkurenciju udružene u tim „Se bumo ih rasteple“ i na finalu u Zagrebu osvojile su prvo mjesto. Riječ je o natjecanju za timove učenika srednjih škola u rješavanju znanstvenih zadataka pod motom „Neka znanost bude s tobom“.

Učenici naše škole sudjelovali su i na međunarodnom natjecanju Klokan bez granica.

     Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta i Agencija za odgoj i obrazovanje i ove su godine organizirali dodjelu Oskara znanja najuspješnijim učenicima na natjecanjima (državnim prvacima i međunarodnim prvacima). Oskar znanja ove su godine primili naši učenici Fran Klarić, Karlo Pintarić, Josip Kelava i Ilija Srpak, s time da su Josip i Ilija osvajači čak po dva Oskara znanja zbog rezultata iz po dvaju predmeta. Nagrađeni su i njihovi mentori.

Rotary club Varaždin nagradio je izvrsne učenike Varaždinske županije te se među njima i ove godine našlo četvero učenika naše škole: Dorotea Neuberg, Matija Benić, Josip Kelava i Ilija Srpak. Prema pravilima učenik smije samo jednom primiti spomenutu nagradu, a ostali naši izvrsni učenici već su je primili i nisu mogli konkurirati i ove godine.

Uz spomenute učenike s najboljim uspjesima na natjecanjima najviših razina, naši su učenici osvajali i prve nagrade na mnogim natječajima, festivalima, što dokazuje njihovu širinu interesa, znanja, vještina, kreativnosti, ali i kvalitetu rada njihovih nastavnika.

UVJETI RADA

     Nastava se izvodi u praktikumima te specijaliziranim učionicama koje su potpuno opremljene suvremenom tehnologijom. Jedna smo od prvih 20 e-Škola te u potpunosti opremljeni, a u cijeloj školi osiguran je pristup internetu bežičnom mrežom. Svi razredi uključeni su u sustav e-dnevnika. Škola raspolaže s preko 200 prijenosnih računala, te 60-ak tableta u različitim učionicama i školskoj knjižnici. Rad se odvija u jednoj smjeni. Redovna nastava počinje u 7:30 sati i traje najkasnije do 14.05, nakon čega su organizirane fakultativna, dodatna i dopunska nastava te slobodne aktivnosti. Škola sada raspolaže s 9.000 m2 prostora u kojem se, osim učionica, nalaze i zajednički prostori stalno dostupni učenicima, kao što su višenamjenski prostor, kuhinja i blagovaonica, garderoba, bogata fizikalna i biološka zbirka, te čitaonica i knjižnica s 23.000 knjiga. Važno je spomenuti da je u školi organizirana zdrava, topla prehrana kako bi se učenici mogli baviti različitim aktivnostima i u poslijepodnevnim satima.

     Početkom školske godine 2015/2016. školi su odobrena čak četiri Erasmus+ projekta (jedan KA1 i tri KA2), te projekt Osnaživanje gimnazijskog obrazovanja provedbom kurikularne reforme STEM i ICT područja u sklopu kojeg će biti razvijeno čak sedam fakultativnih kurikuluma za učenike koji žele upisati neki od tehničkih ili prirodoslovnih fakulteta, a radi upotpunjavanja sadržaja koji se uče u gimnazijama: Financijska matematika, Statistika, Uvod u digitalnu logiku, Osnove teorije računarstva, Fizika i IT, Praktikum kemije i Praktikum mikrobiologije. Ti će fakultativni predmeti biti ponuđeni učenicima od školske godine 2016/2017. 

     Projekti, međunarodna i lokalna suradnja, međunarodni i nacionalni kampovi i škole u kojima učenici i profesori sudjeluju, omogućuju da škola ima izvrsne kadrovske, prostorne i materijalne uvjete, te da svojim učenicima ponudi kvalitetno i široko obrazovanje temeljeno na suvremenim metodama poučavanja i učenja i potrebnim sadržajima.

PGV ljetopis 2023.

Online izdanje

ARHIVA:

PGV ljetopis 2022.

PGV ljetopis 2021.

PGV ljetopis 2020.

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

News for YOUth - by PGV

Pratite zanimljive članke koje na engleskom jeziku pišu naši učenici, polaznici grupe English news agency (klik na logo)!

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV
QR

385.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 3383646
Ovaj mjesec: 3437
Ovaj tjedan: 1606
Danas: 13
Korisni linkovi
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / www.gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju