preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

Ravnateljica

 

Poštovani čitatelju,

već desetu godinu za redom dopala me čast ponosno prikazati rezultate našeg zajedničkog rada protekle godine i prekrasnih rezultata naših učenika. Svake je godine to sve teže napraviti, svake je godine sve teže nadmašiti onu prethodnu, no ipak, svake godine mi to uspijevamo. Jesmo li toga svjesni? Mladost koja krasi prostor naše škole, naši učenici, odavno su prestali biti samo učenici, poučavanje je nama odavno prestala biti obveza ili samo posao.  Svi mi koji smo u tom poslu, izabrali smo ga dobrovoljno, željeli smo ga, željeli smo ispuniti strast prema obogaćivanju svog rada i prosvjetnom djelovanju na mlade ljude. U trenutku kada smo donijeli tu odluku prihvatili smo i veliku odgovornost i nje trebamo biti uvijek svjesni. I ovo jest najljepši posao na svijetu.

     Dozvolite mi da Vam, kao što to priliči 382. rođendanu ove naše mladolike starice, predstavim rezultate koje smo postigli u protekloj godini 2017./2018.

     Osim naših standardnih programa opće, opće dvojezične, prirodoslovno-matematičke i jezične gimnazije, kao i programa međunarodne mature, prošle je godine održavana izborna nastava u 13 grupa, fakultativna nastava u 9 grupa, dopunska nastava u 8 grupa, dodatna nastava također u 8 grupa, nastava za njemačku jezičnu diplomu DSD u 13 grupa, a učenici su sudjelovali u radu 13 izvannastavnih aktivnosti tijekom cijele godine.

     Školu je polazilo 763 učenika, a prosjek uspjeha je visokih 4,41. Bravo!

     Na državnoj maturi vrijedi istaknuti rang 1 u generaciji sa 100 % riješenim ispitom iz Matematike A koji su postigli Aleksandra-Saša Božović i Ilija Srpak, te iz Engleskoga jezika A Martina Đuras i Fran Klarić. Ilija Srpak također je ostvario rang 1 u generaciji sa 98,89 % riješenim ispitom iz Kemije. Aleksandra Saša Božović, Ilija Srpak i Šimun Šopar nagrađeni su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja kao troje od dvadeset maturanata u Hrvatskoj koji su najbolje riješili obvezne predmete na ispitima ovogodišnje državne mature.

     Ove je godine Prva gimnazija Varaždin bila sjedištem Ispitnog centra Varaždin. Sukladno sporazumu između osnivača, Varaždinske županije, osam srednjih škola Varaždinske županije i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, u našoj su se školi odvijali ispiti za izborne predmete koje su polagali učenici iz svih osam škola. Time je postignuta racionalizacija prostora i vremena ostalih sedam škola, ali i smanjen broj potrebnih dežurstava nastavnika tijekom izbornih ispita državne mature. Evaluacija eksperimenta pokazala je uspješnost, izvrsnu procjenu učenika, nastavnika i roditelja te će se s takvom praksom nastaviti u Varaždinskoj županiji. U Prvoj gimnaziji Varaždin svi djelatnici zaslužni su za kvalitetnu provedbu ispita, posebno ispitni koordinator, kao i svi učenici jer su opterećenje i odgovornost za našu školu bili veliki.

     Početkom srpnja objavljeni su i rezultati ispita programa međunarodne mature (IBDP), jednakovrijedni rezultatima državne mature. Učenici su postigli izvrstan uspjeh. Prosjek ocjena mature je vrlo dobar (32 boda). Najveći broj postignutih bodova je 40.

     Prema analizi prethodnih godina, prosjek škole je vrlo visok kao i prijašnjih godina, te kad se uzmu u obzir rezultati na državnoj maturi, smatramo da je potrebno uskladiti kriterije i sadržaje kako bi interno ocjenjivanje i poučavanje bilo usklađeno s eksternim. No svakako dosadašnje analize rezultata nacionalnih ispita, državne i probne mature te analiza Instituta za društvena istraživanja, PISA istraživanja, model kvalitetnog / kolegijalnog praćenja nastave, izrada Strategije razvoja Prve gimnazije Varaždin, projekt „Razvoj“ predstavlja početak ozbiljnog vrednovanja i samovrednovanja rada učenika, nastavnika i same škole.

     Uspjesi na natjecanjima iz svih područja pokazuju izvrstan rad, sposobnost i motiviranost nastavnika i učenika, a naročito je važno istaknuti da su učenici osvojili visoka mjesta na državnim natjecanjima u mnogim predmetnim područjima. Tijekom školske godine 2017./2018. učenici su pod vodstvom svojih mentora postigli najveće uspjehe ikad. Na školskoj razini natjecanja sudjelovalo je više od polovice učenika škole. Na županijskim je natjecanjima sudjelovalo više od 300 natjecatelja koji su osvojili 46 prvih mjesta (od čega 5 prvih mjesta ekipno u sportu).

     Na državnim je natjecanjima sudjelovalo 42 učenika, te tri sportske ekipe. Čestitke zaslužuju svi učenici i mentori, a najviše treba istaknuti učenike koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima: Edita Lukić, učenica 1.g razreda – 1. mjesto na Državnom natjecanju iz Kemije, Ilija Srpak, učenik 4. f razreda – 1. mjesto na Državnom natjecanju iz Astronomije,   Marko Srpak, učenik 2.g razreda – 1. mjesto na Državnom natjecanju iz Fizike i 1. mjesto na Državnom natjecanju iz Informatike, Rebeka Petković, učenica 3.g razreda – 1. mjesto na Državnom natjecanju iz Hrvatskoga jezika. Druga mjesta na državnim natjecanjima osvojili su: Bruno Golik, učenik 3.g razreda – Državno natjecanje iz Fizike i Martina Rabuzin, učenica 2.h razreda – Državno natjecanje iz Njemačkog jezika. Uz natjecanja iz općeobrazovnih predmeta moramo naglasiti da su naši učenici osvajali i prva, druga i treća mjesta ili prve nagrade na mnogobrojnim nacionalnim natječajima svih područja, od poezije do poduzetništva, na Festivalu matematike u Varaždinu, Klokanu bez granica, što je sve evidentirano na web i Facebook te Twitter stranici škole i dokazuje njihovu širinu interesa, znanja, vještina, kreativnosti, ali i kvalitetu rada njihovih profesora. Svakako je važno spomenuti osvojena prva tri mjesta na natječaju Po(e)zitiva koja su osvojile Jelena Benčić, Vida Sever i Rebeka Petković, zatim 1. mjesto na Goranovom proljeću za srednjoškolce koje je osvojila Vida Sever, 1. mjesto na Drugoj hrvatskoj glazbenoj olimpijadi koje je zauzeo Matija Pongračić, 3. nagradu Gjalski koju je osvojila Rebeka Petković, 3. mjesto na natjecanju Dabar koje je zauzeo Filip Kuzminski i 1. mjesto na Statističkoj olimpijadi koje su osvojile Vida Vertuš i Stella Žunić.

     Naši učenici ostvarili su izuzetno zapažene rezultate i na međunarodnim natjecanjima. Bili su članovi sedam reprezentacija Republike Hrvatske. Aleksandra Saša Božović osvojila je brončanu medalju na Srednjoeuropskoj olimpijadi iz matematike u Litvi, Alisa Pevec brončanu medalju na Međunarodnoj prirodoslovnoj juniorskoj olimpijadi u Nizozemskoj, Matija Pongračić srebrnu medalju na Međunarodnoj glazbenoj olimpijadi u Estoniji, Ilija Srpak brončanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike na Tajlandu, brončanu medalju na Europskoj olimpijadi iz fizike u Rusiji i srebrnu medalju na Mendeljejevoj olimpijadi u Bjelorusiji, a Marko Srpak i Janko Vrček osvojili su srebrnu medalju na Europskoj znanstvenoj olimpijadi u Sloveniji.

     Dva tima učenika ponovno su temeljem kvalifikacijskih kola bila pozvana na finale ACSL natjecanja u Barrington, Rhode Island, SAD. Na tom su natjecanju Gašpar Haramija, Nikola Kušen, Nina Sokol i Marko Srpak osvojili 3. mjesto u individualnoj konkurenciji, svatko u svojoj kategoriji natjecanja.

     Prva gimnazija Varaždin dodijelila je zahvalnice za promicanje ugleda škole učenicima s najboljim rezultatima na natjecanjima i natječajima (koja uključuju 1. mjesto na županijskoj razini te 1., 2. i 3. mjesto na državnoj ili međunarodnoj razini), a Županova priznanja i zahvalnice najboljim učenicima i njihovim mentorima, sudionicima županijskih / međužupanijskih i državnih natjecanja, susreta i smotri u školskoj godini 2017./2018., primili su naši učenici za čak 41 ostvareni rezultat u pojedinačnoj konkurenciji, 5 sportskih ekipa te 30 njihovih mentora, što je sveukupno i više nego dvostruko najbolji rezultat u Varaždinskoj županiji kojim se izuzetno ponosimo.

     Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje i ove su godine organizirali dodjelu Oskara znanja najuspješnijim učenicima na natjecanjima (državnim prvacima i međunarodnim prvacima). Ove godine naša je škola postigla izuzetan uspjeh jer je po broju osvojenih Oskara znanja za učenike, njih ukupno 19, te šest za mentore na drugom mjestu liste svih srednjih škola u Hrvatskoj. Oskar znanja primili su učenici Aleksandra Saša Božović, Alisa Pevec, Marko Srpak (4 Oskara), Janko Vrček, Ilija Srpak (5 Oskara), Josip Kelava (2 Oskara), Gašpar Haramija, Nikola Kušen, Nina Sokol, Rebeka Petković i Edita Lukić.

     Rotary club Varaždin nagradio je izvrsne učenike Varaždinske županije za postignuća u 2017. godini, te se među njima i ove godine našlo devet učenika naše škole: Aleksandra Saša Božović, Ida Kolmanić, Andrea Križanić, Vida Sever, Marko Srpak, Janko Vrček, Edita Lukić, Rebeka Petković i Matija Pongračić.

     Najmaturanti generacije su Aleksandra Saša Božović, 4.f i Ilija Srpak, 4.f, a za najboljeg maturanta Varaždinske županije predložen je ujedno i prihvaćen, Ilija Srpak koji je tu titulu i ponio na svečanoj sjednici Skupštine Varaždinske županije povodom Dana Varaždinske županije. Tom je prilikom županovim priznanjem nagrađeno osam učenika naše škole od ukupno 14 iz svih osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije.

     Naša škola bila je domaćin osam županijskih natjecanja: Latinski jezik, Francuski jezik, Hrvatski jezik, Informatika, Logika i Filozofija, Engleski jezik, Biologija i Lidrano.

     Svoje izuzetne jezične sposobnosti iz Njemačkog jezika učenici su mogli iskazati na ispitu za Njemačku jezičnu diplomu DSD I i DSD II. Ove su godine i na ispitima DSD II učenici postigli najbolje rezultate: 14 učenika škole položilo je DSD ispite na B2 razini, a čak njih 19 na C1 razini.

     U našoj je školi sjedište Centra izvrsnosti iz informatike, te Centra izvrsnosti iz biologije. Škola je također testni centar za stjecanje ECDL diplome i vježbaonica za studente Fakulteta organizacije i informatike, kao i testni centar za polaganje ispita za stjecanje austrijske jezične diplome (ÖSD), u ovom trenutku jedini u Republici Hrvatskoj.

     Kvalitetan rad profesora i rezultati učenika prepoznati su na županijskoj i državnoj razini, dijelom i na međunarodnoj, te pridonijeli ugledu škole. Nastavnici škole angažirani su na provedbi kurikularne reforme, recenzijama udžbenika, kao ocjenjivači ispita državne mature, kao ocjenjivači ispita IB DP mature, te kao predavači na mnogim županijskim, nacionalnim i međunarodnim kongresima.

     U kalendaru događanja u šk.god. 2017./2018., koji se nalazi u ljetopisu Škole mogu se naći podaci o nizu bogatih  susreta, predavanja, aktivnosti, posjeta, prezentacija itd. koje su se događale u školi tijekom godine, a u kojima su sudjelovali ne samo učenici i profesori naše škole, već i drugih škola, kao i stručnjaci te građani izvan škole. Učenici su, u različitom broju i s različitim vremenom trajanja ovisno o prirodi projekta, sudjelovali tijekom školske godine i u brojnim drugim aktivnostima. Realizirana je i jednodnevna terenska nastava za sve učenike škole, s odredištima u inozemstvu, na koju su išli učenici isključivo dobrovoljno, kao i višednevne školske ekskurzije učenika 3. razreda početkom srpnja 2018. Škola je bila uključena u projekt Gradskog muzeja Varaždin „Muzej i škola“ što je učenicima i nastavnicima omogućilo besplatne posjete izložbama, postavima i drugim događanjima. Također, prema sporazumu s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu, naši su učenici mogli prisustvovati predstavama u ponudi, a prema preporukama svojih nastavnika. Projektom „Shema školskog voća“ omogućen je voćni obrok jednom tjedno za sve učenike škole.

     Kompletna nastava je stručno zastupljena, a djelatnicima je omogućeno stručno usavršavanje prema potrebama, interesima i mogućnostima. Obzirom na materijalne mogućnosti Škole i Ministarstva, u raznim oblicima usavršavanja sudjelovalo je ukupno 47 djelatnika na 194 stručna skupa. Osim u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje , nastavnici su sudjelovali na Županijskim i Međužupanijskim stručnim vijećima, usavršavanjima u sklopu mobilnosti Erasmus+ projekata, te na nizu seminara, predavanja i radionica koje nisu bile isključivo u organizaciji AZOO-a, o čemu podatke ima svaki pojedini nastavnik. Uspoređujući statističke podatke s prošlom godinom, bilježimo povećanje broja djelatnika uključenih u stručna usavršavanja, te znatno povećanje skupova i stručnih usavršavanja.

     U statistiku nisu ubrojene obvezne edukacije u sklopu projekta e-Škole gdje je ove godine u drugoj fazi održano ukupno 5 radionica, 7 webinara te 5 MOOC-a svaki u trajanju po 2-3 tjedna. Možemo reći kako su naši djelatnici uspješno završili sve edukacije u projektu e-Škole i time podigli digitalnu zrelost Prve gimnazije Varaždin.

    Vanjsko vrednovanje svih aspekata digitalne zrelosti škole provedeno je tijekom proljeća 2018. godine budući da je pilot projekt e-Škole završio 31.8.2018. Prema dobivenim rezultatima u gotovo smo svim područjima podigli razinu digitalne zrelosti za jedan ili čak dva stupnja. Naglašavam kako je riječ o objektivnom vanjskom vrednovanju koje realno prikazuje digitalnu zrelost škole. U području „Planiranje, upravljanje i vođenje“ razina digitalne zrelosti škole podignuta je sa „digitalne početnice“ na „digitalno naprednu“ razinu. Nažalost, u području „IKT u učenju i poučavanju“ nismo podigli razinu digitalne zrelosti te smo i dalje na razini „digitalno osposobljena“. U svakom slučaju to je područje na kojem trebamo intenzivno raditi s nastavnicima i učenicima, a što pokazuju i prijedlozi članova Tima za kvalitetu škole koji ovo područje identificiraju kao jednu od slabosti. Za jednu razinu podigli smo digitalnu zrelost u području „Razvoj digitalnih kompetencija“ s „digitalne početnice“ na „digitalno osposobljenu“, te u području „IKT kultura“ s „digitalno napredne“ u „digitalno zrelu“. Dvije razine zrelosti smo bolji u području „IKT infrastruktura“, i to s „digitalno osposobljene“ na „digitalno zrelu“, što je očekivano obzirom na ulaganja u IKT opremu u cijeloj školi u sklopu samog projekta ali i naporima škole. U cijelosti, naša je škola podigla razinu svoje digitalne zrelosti s „digitalno osposobljene“ škole na „digitalno naprednu“ školu, što nas svrstava među 48 škola (od 151 iz pilot projekta) koje su postigle tu razinu, dok je svega šest škola postiglo razinu „digitalno zrele“ škole. Zadaća za budući rad je daljnje podizanje digitalne zrelosti u slabijim područjima, pogotovo u učenju i poučavanju, pri čemu ravnomjerno treba voditi računa o STEM i društveno-humanističkom području.

     Naša je škola imala 7 voditelja županijskih i međužupanijskih stručnih aktiva - Hrvatski jezik (Tatjana Ruža), Filozofija (Ćiril Čoh), Informatika (Vesna Novosel - Martinić), Geografija (Dragica Marčec), Sociologija (Ivana Žnidarić Kajić), Engleski jezik (Ivan Lajnvaš), Latinski jezik (Rajko Guščić). Praćen je cjelokupni profesionalni razvoj nastavnika prema planu profesionalnog razvoja.

     Svakako treba spomenuti činjenicu da su se prošle školske godine u školi provodila čak tri Erasmus+ projekta ukupne vrijednosti 83.970,00 EUR koji su omogućili mnogobrojne mobilnosti učenika i profesora. Od tri projekta Ključne aktivnosti 2 (KA2) mobilnosti učenika i profesora, prvi je projekt „English through Entrepreneurship“ u kojem Hrvatsku predstavlja Prva gimnazija Varaždin, a ostale zemlje iz kojih dolaze škole partneri su Belgija, Rumunjska, Turska i Norveška. Drugi je projekt, povodom stote godišnjice završetka I. svjetskog rata, „Transforming Europe: WWI and Its Consequences 1918-2018“ i kroz njega su učenici i profesori imali priliku istraživati povijest i posljedice koje je I. svjetski rat prouzročio na zahvaćenim područjima. Zemlje sudionice bile su Njemačka, Poljska, Danska, Nizozemska i Hrvatska. Treći je projekt započeo tijekom školske godine 2017./2018., pod nazivom „Job Market 4.0“, zemlje partneri osim Hrvatske i naše škole su Njemačka, Italija, Francuska. U svim projektima Prva gimnazija je jedini partner iz Hrvatske, a iskustva koja će biti stečena kroz sve te projekte predstavljaju neprocjenjivo znanje i za učenike i za profesore škole. Krajem kolovoza 2018. primili smo i obavijest kako je prihvaćen još jedan Erasmus+ projekt „Amazing race“ vrijednosti 29.022,00 EUR u kojem su, uz Hrvatsku, partneri škole iz Finske, Španjolske i Litve, a čija je provedba počela 1.9.2018. godine i krajem listopada domaćini smo prvoj mobilnosti u sklopu tog projekta. Za očekivati je da će sudjelovanje učenika i profesora škole dodatno ojačati kvalitetu rada u školi, te stečenog znanja.

     Budući da je Prva gimnazija Varaždin bila među prvih 20 odabranih škola, u konkurenciji od ukupno 700 prijavljenih škola, za prvu fazu pilot projekta e-Škole, to je ujedno i veliki doprinos našem projektu razvoja Strategije Prve gimnazije Varaždin na kojem radimo. Ovo je veliki uspjeh zbog bitnog poboljšanja kvalitete i metoda učenja i poučavanja, kao i nastavnih materijala i digitalnih udžbenika. Stoga na naš projekt izrade Strategije Prve gimnazije Varaždin i projekt „Razvoj“ za praćenje napretka svih učenika i njihove darovitosti te sklonosti pojedinim predmetnim područjima, te na projekt e-Škole, a kasnije i kurikularnu reformu gledamo kao na sinergiju modernog načina poučavanja i promjene škole uopće u smislu njene prilagodbe učenicima novog doba u kojem živimo. Osim toga, Prva gimnazija je odabrana kao jedan od pet Regionalnih obrazovnih centara za provođenje edukacija projekta e-Škole te je višenamjenska dvorana u kojoj se nalazimo osiguranim sredstvima iz projekta opremljena suvremenim namještajem, s 4 pametna ekrana, 30 prijenosnih računala i 30 tableta. U tom će prostoru, osim dijela provođenja edukacija za e-Škole, učenici i profesori moći održavati nastavu i razne druge aktivnosti, kao i mnogobrojna predavanja koja škola tijekom godine uvijek organizira.

     U protekloj školskoj godini izvodili smo nastavu u starom i novom dijelu škole, uz poboljšane prostorne i materijalne uvjete škole, kontinuiranim ulaganjem u nastavna pomagala i opremu. Također tijekom ljeta uređeni su prostori škole za ugodniji boravak učenika i to u predvorju, te u učionicama u starom dijelu škole, kako bi učenici imali što više mjesta za boravak tijekom pauzi i, uz knjižnicu i čitaonicu, te kantinu, mjesto za pripremu za nastavu ili projekte. Također, suvremenim namještajem modularno su opremljene četiri učionice u starom dijelu škole. U svakoj od njih nalazi se 15 prijenosnih računala i 15 tableta (u jednoj od učionica 30 tableta), a predviđene su za redovnu nastavu, projekte i ostale aktivnosti učenika i nastavnika. Cilj je stvaranje ugodnog okruženja za rad u školi, kao jednu od važnih varijabli identificiranih u istraživanju povezanom sa razvojem Strategije Prve gimnazije Varaždin. Četiri modularno opremljene učionice i prostor Regionalnog obrazovnog centra dijelit će po dva stručna aktiva u svom radu. Obnovljen je i dio IKT opreme najmom koji se pokazao racionalnim u raspolaganju financijskim sredstvima škole, a nabavljeni su i e-čitači za školsku knjižnicu.

     Iz svega poduzetog i ostvarenog u školi može se vidjeti da su se svi uključeni u život i rad škole zaista trudili da se u školi počne ostvarivati vizija i misija škole, koju smo donijeli svi zajedno, no koju ćemo revidirati tijekom sljedeće školske godine sa željom da jasnije opisuje usmjerenost škole suvremenom obrazovanju. U ovom trenutku, prema elementima samovrednovanja i vanjskog vrednovanja, škola uživa ugled u državi, ali i šire, te je prema mišljenju vanjskih stručnjaka jedna od pet najboljih gimnazija u Hrvatskoj.

     Iako u ovom dijelu nije opisana sva aktivnost u školi tijekom te, samo jedne godine, vjerujem kako sve navedeno dokazuje da je iza nas naša najbolja godina u suvremenoj povijesti škole. Biti cijenjen u državi, na najboljim fakultetima naše zemlje koji nam svake godine daju priznanja za kvalitetan rad s učenicima, njihovim sadašnjim uspješnim studentima, u inozemstvu među zemljama partnerima u projektima, pa u konačnici u svojoj užoj zajednici, znači da smo svojim radom to zaslužili, da smo našim prvogimnazijalcima dali ono najbolje što smo mogli, ali znači da već razmišljamo što možemo još više i još bolje.

     Ono što nismo dobro napravili, popravit ćemo. Iskreno vjerujem kako je u nama zdrava doza samokritičnosti koja nam omogućuje napredak i da nismo uljuljkani u svoju rutinu ili svakodnevicu. To trebamo učiti i naše učenike. Uvijek i samo naprijed, samo se radom postižu rezultati, samo se radom dolazi do uspjeha, bez obzira što nas iskrivljene društvene vrijednosti pokušavaju uvjeriti u suprotno. Želimo našim učenicima pokazati da svijet ne treba biti takav, da ima bolje, uvijek bolje, da im je svijet na dlanu ako će ga hraniti svojim znanjem i vještinama, zalijevati empatijom i solidarnošću, obogaćivati umjetnošću.

     Na kraju ću se poslužiti citatima upravo na tu temu:

Ja nikad ne podučavam svoje učenike; ja im samo pokušavam pružiti uvjete u kojima oni mogu učiti.“ Albert Einstein

„Esencijalno je razumjeti da se bitke primarno dobivaju u srcu… Ljudi reagiraju na vodstvo na izvanredne načine i jednom kad osvojite njihova srca, oni će vas slijediti bilo kuda.“ Vince Lombardi

 

Janja Banić, dipl.inf.

ravnateljica

 

Priloženi dokumenti:
Radno vrijeme ravnateljice.pdf


PGV ljetopis 2022.

Online izdanje

ARHIVA:

PGV ljetopis 2021.

PGV ljetopis 2020.

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

News for YOUth - by PGV

Pratite zanimljive članke koje na engleskom jeziku pišu naši učenici, polaznici grupe English news agency (klik na logo)!

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV
QR

385.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 3191842
Ovaj mjesec: 3811
Ovaj tjedan: 1799
Danas: 35
Korisni linkovi
Kalendar
« Prosinac 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / www.gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju