preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

 > Naslovnica

Erasmus+ projekt „Amazing race” Prve gimnazije Varaždin - mobilnost u Finskoj

Autor: Josip Sačić, 28. 1. 2020.

Naša škola provodi dvogodišnji Erasmus+ projekt pod nazivom „Amazing race“ s temom zdravlja. Škole partneri dolaze iz Litve, Finske i Španjolske. Četvrta, time i zadnja mobilnost organizirana je  u Finskoj, u gradu Lietu  od 14.1. – 21.1.2020. Tema mobilnosti u Finskoj bila je emocionalno zdravlje.  U Finsku je otišlo 9 učenika i 2 profesorice, a škola domaćin bila je Liedon Lukio iz Lieta.

 

Posebnost ove mobilnosti bilo je to što je zaokružila cijelu priču „Amazing race“ projekta. Uz brojne aktivnosti koje su bile organizirane od strane škole domaćina učenici su također imali vremena za upoznavanje i dijeljenje osjećaja jednih s drugima. Glavna aktivnost samog projekta bila je utrka koja  se održala u kampu Halssi i okolnoj šumi. Učenici su morali u određenom vremenu  riješiti 8 zadataka. Utrka je započela u 15 sati ,a kako se u Finskoj brzo spušta mrak grupe su morale pametno odabrati koje će zadatke obavljati prvo, a koje će si ostaviti za kraj. U internacionalnim timovima učenicima su bili podijeljeni zadatci poput aktivnosti u kampovima preživljavanja. Naučili su pripremiti lososa na logorskoj vatri koristeći se samo nožićem, bez uputa trebali su sastaviti uređaj za pripremanje hrane, sastavljali su šator i tijekom noći su održavali vatru u sredini te na smjene dežurali, a najhrabriji su imali prilike uroniti u Baltičkom more. Utrka je trajala 4 sata.  Utrka je svakako bila važna aktivnost kroz koju su se učenici suočavali s raznim emocijama o kojima su kasnije razgovarali, poput frustracije, ljutnje,ali i veselja, zadovoljstva  kao emocija koje su ipak prevladale zbog uspješno izvršenih zadataka i novostečenih prijateljstava.Također vrlo  vrijedno iskustvo same mobilnosti bilo je volontiranje za lokalno starije stanovništvo Lieta te su učenici bili u ulozi osobnih trenera umirovljenicima kroz sportske aktivnosti koje su osmislili i proveli u djelo.Finsku smo doživjeli kroz saune, ledeno more, debele čarape, Salmiakki i još mnoge njihove nama neobične stvari koje smo tamo imali mogućnost probati. Domaćini su osmislili zadatke kojima su učenici mogli postati  pravi Finci i osvojiti diplomu, a to je uspjelo 6 Hrvata i jednom Litavcu.Obitelji su nam  svima bile na raspolaganju i bili su nam izvrsni domaćini. Aktivnosti projekta  bile su intenzivne i naglasak je bio na samoj temi no ipak se našlo malo vremena i za posjet bivšoj prijestolnici Finske, gradu Turku te za kratki posjet Helsinkiju, glavnom gradu.

Ova mobilnosti bila je jedno prekrasno emocionalno iskustvo i biti će divna uspomena. Sa učenicima  u pratnji bile su  profesorice Ivana Žnidarić Kajić i Vinka Sambolec Škerbić. Učenici koji su imali priliku doživjeti ovakvo krasno iskustvo bili su: Ana Majdak, Dina Pomper, Viktor Štuhec, Toma Juranko, Marta Benjak, Julia Cikač, Marta Martinčević, Hana Oblak i Miša Janković.Projekt službeno završava 31.8.2020.,  no nas još čeka puno posla i ovaj nas je projekat sve motivirao da čuvamo svoje zdravlje i da radimo na vlastitom zdravlju kako mentalnom, društvenom, fizičkom tako i emocionalnom aspektu. Sretni smo što smo bili svjedoci ove veličanstvene priče koja je s punim pravom nazvana “Amazing race”.

 

Toma Juranko, 4. d
PGV ljetopis 2021.

Online izdanje

ARHIVA: PGV ljetopis 2020.

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV

 

 
 
QR

385.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 2628211
Ovaj mjesec: 13496
Ovaj tjedan: 4478
Danas: 785
Korisni linkovi
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / www.gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju