preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

 > Naslovnica

Učenici Kemije 3. IB razreda i polaznici grupe Biosigurnost i biozaštita, kembio lab posjetili su Geotehnički fakultet

Autor: Vladimir Mikac, 26. 3. 2024.

U ponedjeljak 11. ožujka 2024. godine učenici Kemije 3. IB razreda: Tia Hranić, Jaka Patafta, Sara Šantek, Magdalena Pinc i Leona Ivošević te polaznici izvannastavne aktivnosti Biosigurnost i biozaštita, kembio lab: Elena Weiser, Dina Posavec, Iva Vojnović, Lana Kukec, Leo Novak i Lea Tekić, posjetili su Geotehnički fakultet u Varaždinu pod vodstvom profesorice Tihane Čus Slatković.  Cilj posjeta bio je upoznati se s naprednom tehnologijom i metodama kojima se koriste na fakultetu te isprobati rad u laboratoriju s instrumentima s kojima se učenici još nisu susreli.

Dočekala ih je ugodna dobrodošlica te su učenicima objašnjene metode rada q-TOF-a, masenog spektrofotometra. Nakon toga učenici su pod vodstvom doc. dr. sc. Dragane Dogančić, dipl. ing. geol. izvodili pokuse pomoću napredne tehnologije i ispitivali kakvoću četiri različita uzorka vode: iz školske učionice kemije (učionica 26), školskog laboratorija iz kemije, izvora iz Novog Marofa i iz stambenog kompleksa u Varaždinu koji ima stare cijevi.  Ispitivali su miris, mutnoću, temperaturu koristeći se senzorom, pH vrijednost koristeći se pH metrom, ukupne otopljene tvari ili TDS pomoću senzora te električnu vodljivost konduktometrom. UV/VIS spektrofotometrom i specifičnim reagensima radili su analize aniona (fosfata i nitrata) dok su titriranjem automatskom biretom s EDTA izmjerili i izračunali ukupnu tvrdoću vode. Zaključak naših ispitivanja bio je da ni jedan spomenut uzorak vode nije pokazao onečišćenje do te mjere da je voda nezdrava za ljudsku upotrebu. Izvorska voda u prosjeku je pokazivala najbolje rezultate.

Učenici su posjetom Geotehničkom fakultetu u Varaždinu bili vrlo zadovoljni jer su se na zanimljiv način, diskusijom sa stručnjacima i praktičnim vježbama, educirali prije svega o testiranju vode. Koristeći se vlastitim uzorcima vode koje su sami prikupili te raznim za njih novim metodama, ali i na druge načine proširili su i produbili svoja znanja. Učenici su se upoznali i sa suvremenom tehnologijom, primijenili i proširili svoja znanja i u tom području te poboljšali svoje vještine rada u laboratorijskom okruženju.

Tihana Čus Slatković, prof. biologije i kemije
PGV ljetopis 2023.

Online izdanje

ARHIVA:

PGV ljetopis 2022.

PGV ljetopis 2021.

PGV ljetopis 2020.

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

News for YOUth - by PGV

Pratite zanimljive članke koje na engleskom jeziku pišu naši učenici, polaznici grupe English news agency (klik na logo)!

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV
QR

385.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 3386479
Ovaj mjesec: 6276
Ovaj tjedan: 738
Danas: 87
Korisni linkovi
Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / www.gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju