preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

 > Naslovnica

JEZIČNA RADIONICA IZ NJEMAČKOG JEZIKA NA TEMU ODRŽIVOST U GOETHE-INSTITUTU U ZAGREBU

Autor: Josip Sačić, 18. 12. 2023.

Učenici četvrtih razreda Prve gimnazije Varaždin sudjelovali su 7. prosinca 2023. na jezičnoj radionici iz njemačkog jezika na temu Održivost, koju je organizirao Goethe-Institut u Zagrebu. Terenska nastava odvijala se pod nadzorom i pratnjom profesorica Dunje Sačić, Anje Bušić i Milane Popović Vindiš.

Cilj radionice bio je poticanje svijesti učenika o važnosti održivog razvoja te promicanje ekoloških vrijednosti putem njemačkog jezika. Aktivnosti su bile interdisciplinarne, kombinirajući jezično usavršavanje s ekološkom edukacijom.

Na početku radionice predstavnici Goethe-Instituta predstavili su koncept održivosti te istaknuli ulogu jezika u globalnoj komunikaciji o održivosti. Učenici su imali priliku sudjelovati u raspravi o važnim temama vezanim uz zaštitu okoliša, recikliranje i energetsku učinkovitost.

Glavni dio radionice obuhvatio je jezične vježbe usmjerene na rječnik i fraze vezane uz ekologiju i održivost. Učenici su izrađivali plakate na njemačkom jeziku s porukama o očuvanju okoliša, što je poticalo njihovu kreativnost i angažman.

Jedna od ključnih aktivnosti bila je simulacija okolišno odgovornog ponašanja na njemačkom jeziku. Učenici su kroz uloge promišljali o ekološkim izazovima i pronalazili rješenja koristeći se jezikom, čime su integrirali jezične vještine u stvarne životne situacije.

Jezična radionica iz njemačkog jezika na temu Održivost bila je iznimno inspirativna i edukativna. Učenici su dobili priliku proširiti svoje jezične vještine istovremeno pridonoseći svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Ujedno se pokazala kao izuzetna prilika za povezivanje jezičnog usavršavanja s globalno relevantnim temama. Očekujemo daljnje suradnje s Goethe-Institutom u ostvarivanju sličnih edukativnih ciljeva.

U nastavku terenske nastave pred učenike je stavljen novi izazov: uživanje u zagrebačkom Adventu uz kreativni zadatak. Podijeljeni u manje grupe učenici su mogli birati između dviju mogućnosti. Prva je bila snimiti vlastite fotografije te naknadno izraditi slikovni rječnik s pojmovima vezanim uz vrijeme adventa. Druga je bila na licu mjesta snimiti te kasnije montirati kratku videoreportažu na njemačkom jeziku. Učenici su se spremno uhvatili postavljenih zadataka i uživali u sunčanom zimskom danu.

Popović Vindiš, Dunja Sačić i Anja Bušić
PGV ljetopis 2023.

Online izdanje

ARHIVA:

PGV ljetopis 2022.

PGV ljetopis 2021.

PGV ljetopis 2020.

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

News for YOUth - by PGV

Pratite zanimljive članke koje na engleskom jeziku pišu naši učenici, polaznici grupe English news agency (klik na logo)!

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV
QR

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 3395526
Ovaj mjesec: 6588
Ovaj tjedan: 1861
Danas: 10
Korisni linkovi
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / www.gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju