preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

 > Naslovnica

Prvi Festival ljudskih prava – završetak svih ovogodišnjih aktivnosti

Autor: Josip Sačić, 13. 4. 2022.

Ove školske godine Prva gimnazija Varaždin organizirala je prvi Festival ljudskih prava s ciljem promicanja građanskog odgoja i obrazovanja. Festival je u početku bio zamišljen kao tjedan različitih aktivnosti, no zainteresiranost učenika i djelatnika škole potaknula nas je na proširenje projekta te je tjedan ljudskih prava postao festival, koji smo održavali u nekoliko dijelova.

Više pročitajte u nastavku.

Prvi dio Festivala organiziran je od 06. do 10. prosinca 2021. godine. Ovim smo obilježili Međunarodni dan ljudskih prava koji se tradicionalno obilježava 10. prosinca u znak sjećanja na dan kada je potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima 1948. godine. Tada je prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika. S obzirom na to, naše su aktivnosti bile usmjerene prema upoznavanju i nadopunjavanju znanja o ljudskim pravima te stjecanju vještina za stvaranje otvorenijeg, demokratičnijeg i inkluzivnijeg društva.  U tome su nam pomogli naši suradnici: predavačice iz SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava, profesor povijesti Milivoj Dretar, pedagoginja Snežana Pavlović, odgovorna za obrazovanje o holokaustu u Ministarstvu prosvete Republike Srbije, predavačice iz Kuće ljudskih prava,  Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci i naša profesorica Ivana Žnidarić Kajić.  Posebno nas veseli to što su inicijativu prepoznali učenici Prve gimnazije Varaždine te što je njih više od 300 sudjelovalo u prvim aktivnostima.

U ožujku, točnije 21. i 22. ožujka 2022. godine, nastavili smo s aktivnostima. U ponedjeljak, 21. ožujka 2022. godine, organizirali smo odlazak na židovsko groblje u Varaždinu, kojim smo zaokružili priču o holokaustu. Ova je priča započela posjetom varaždinskoj sinagogi, predavanjem profesorice Snežane Pavlović o Viktoru Franku te posjetom i predavanjem veleposlanika Izraela Ilana Mora. Dolazak veleposlanika, uoči međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, posebno je obogatio i uveličao naš Festival. Veleposlanik je našim učenicima održao predavanje o holokaustu, događaju koji se u židovskoj povijesti naziva ŠOA, a označava katastrofu koju je doživjelo šest milijuna pripadnika židovske vjere od 1933. godine do kraja Drugog svjetskog rata. Veleposlanik je uputio poruku kako antisemitizam nije problem samo židovskog naroda, već svakog pojedinca na ovom svijetu, odnosno antisemitizam i mržnja generalno problem su cijelog društva. Dužnost je škole da mijenja društvo koje je tolerantno na mržnju i nasilje, da odgoji demokratski usmjerene građane koji su svjesni povijesnih tragedija i koji ne okreću glavu u slučaju diskriminacije drugih osoba, neovisno o njihovoj rasi, spolu, rodu, vjerskom ili političkom opredjeljenju. Veleposlanik je poručio kako prije svega u životu moramo biti ljudi, spremni na reakciju u situacijama kršenja ljudskih prava. 

Potaknuti ovim riječima, kao i osjećajem za altruizam  i mi smo kao škola odlučili reagirati na novonastalu situaciju krajem veljače 2022. godine. U utorak, 22. ožujka 2022., godine organizirali smo tri aktivnosti. Najprije smo otvorili izložbu "Daleko od doma", koja je tematizirala izbjegličke krize i prava izbjeglica s naglaskom na krizu u Ukrajini. Osim toga, na izložbi su bili izloženi i radovi, tj. fotografije učenika koji su se prijavili na nagradni natječaj u sklopu festivala. Prvu i drugu nagradu osvojila je učenica Maja Benić iz 4. c razreda sa svojim fotografijama „Pravo na slobodno kretanje“ i „Pravo na slobodu mišljenja i informiranja“. Treću nagradu osvojila je Jelena Krklec, učenica 2. b razreda, sa svojom fotografijom „Tragovi neželjenih“. Nakon otvaranja izložbe u ROC-u je održano predavanje na temu "Ukrajinska kriza iz povijesne perspektive". Predavanje je održao profesor Hrvoje Klasić, izvanredni profesor povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Profesor Klasić na svoj nam je jedinstven i zanimljiv način objasnio kontekst rata u Ukrajini te nam dao odgovore na brojna pitanja koja smo postavljali.

Zajedno s izložbom i predavanjem započela je humanitarna akcija prikupljanja pomoći za potrebite u krizi. Akcija je trajala tri dana, a razvijala se u nekoliko smjerova. S jedne strane, naše poznate humanitarke – profesorica Marinela Marčetić i profesorica Jasminka Horvatić Bedenik u knjižnici su skupljale novčane donacije. Od sakupljene 2241 kune kupljene su stvari za izbjeglice koje su smještene u Areni u Varaždinu. S druge su strane učenici IB programa u sklopu svojih CAS aktivnosti pod vodstvom profesorice Željke Pačalat u holu škole prikupljali potrepštine sukladno popisu Crvenog križa. Ove smo donacije najprije 29. ožujka odnijeli u skladište Crvenog križa, a zatim smo dan kasnije posjetili ukrajinske obitelji smještene u Radovanu i Druškovcu. Osim toplih riječi i prijateljskih pozdrava s njima smo razmijenili različita iskustva života u Hrvatskoj i Ukrajini te stekli nove prijatelje.

Ovim smo aktivnostima završili prvi Festival ljudskih prava, koji ćemo, nadamo se, pretvoriti u dugogodišnju tradiciju. Zahvaljujemo Varaždinskoj županiji  na financijskoj podršci, svim predavačima, nastavnicima i učenicima na širenju aktivnosti Festivala ljudskih prava.

Fotografije možete pogledati u prezentaciji u privitku.
S razlogom je Prva pr(a)va!

Programski voditelji festivala:

Renata Čelik, prof., Andrijana Petrina, prof., Rajko Guščić, prof.


Priloženi dokumenti:
Prvi_festival_ljudskih_prava.pptx (5.03 MB)


PGV ljetopis 2023.

Online izdanje

ARHIVA:

PGV ljetopis 2022.

PGV ljetopis 2021.

PGV ljetopis 2020.

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

News for YOUth - by PGV

Pratite zanimljive članke koje na engleskom jeziku pišu naši učenici, polaznici grupe English news agency (klik na logo)!

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV
QR

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 3395524
Ovaj mjesec: 6586
Ovaj tjedan: 1859
Danas: 8
Korisni linkovi
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / www.gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju