preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

Vijesti

Rad Vijeća učenika u šk. god. 2021./2022.

Autor: Željka Pačalat, 20. 6. 2022.

Uz sveopće zasićenje virtualnom oblikom rada, generacija Z je ove godine, koliko su to okviri dopuštali, pokušavala pokrenuti renesansu staromodnih oblika druženja. Tako smo samo uz obveznu kutiju za papirnate čestitke za Božić i Valentinovo, uveli i kutiju poruka za maturante s kojom su poštari iz Vijeća učenika imali pune ruke posla. Nije smetalo što su zimske čestitke trebale odstajati 48 sati prema uputama škole prije razvrstavanja i dijeljenja.

Podržali smo i promovirali inicijative učenika poput Kluba za štrikanje i heklanje (Knitting and crocheting group) i radionice inspirirane art terapijom (CAS aktivnosti 4. IB). Unatoč tome što aktivnost vršnjačke podrške Safe space uz nekoliko pokušaja ove godine nije zaživjela, većina grupnih aktivnosti uključujući i naše rijetke sastanke uživo počela je neobično podsjećati na grupnu podršku i ventiliranje.

Iako to već sada pri kraju školske godine uspješno zaboravljamo i ostavljamo iza sebe, u svakodnevnom životu u školi i organizaciji svojih aktivnosti često smo se bavili pitanjima „Je li prema najnovijim uputama epidemiologa ono što želimo dozvoljeno?“, „Je li cjelosatno provjetravanje učionice potrebno ako je nama hladno?“, „Smiju li mentori ulaziti u prve razrede fizički ako podliježu samoizolaciji?“ … Učenici mentori jesu (uglavnom ušli u razrede i) pružili podršku 1. razredima. Skoro svi, osim onih koje su zdravstvene prilike spriječile.

Od vrlo disciplinirane svakodnevnice trebali su nam odmaci na nešto laganije i ugodnije aktivnosti. U natječaju  za najbolju masku pobijedili su Tebetubbiesi. Svi smo se, naime, pomalo prepoznali u njima. Humanitarne akcije Interacta osjetno su obogatile školsko iskustvo te smo rado promovirali putem Vijeća, a bilo nam je posebno drago što ih vode predsjednik Vijeća Marko Daraboš i njegov razredni zamjenik Mihael Kralj.

Predstavnici su informirali svoje razrede o velikom broju besplatnih radionica, aktivnosti i stipendija za mlade (npr. Women in science, Upshift, webinar za naše učenike o anksioznosti MBM centra za mentalno zdravlje).

Jedna od prvih aktivnosti koje su organizirane na način da smo vanjske goste mogli dovesti u školu je bilo predstavljanje Studentskog centra u Varaždinu 24. ožujka 2022. Prije toga kod suradnje s vanjskim institucijama dominirali su webinari i Zoom sastanci.

Predstavnici iz Vijeća u suradnji s članovima izvannastavne aktivnosti English News Agency  prijavili su početkom ožujka učenike naše škole za sudjelovanje u radijskoj emisiji “60 otkucaja – život mladih u Hrvatskoj i Europskoj uniji!“  koju vodi Boris Jokić. Cilj emisije je da se je pojačaju glasovi mladih iz svih dijelova Hrvatske i da se s njima uđe u dijalog o temama koje su osobno i društveno važne. Zaključak voditelja na kraju emisije bio je da klinci nisu samo dobro, „klinci su fakat super“. Emisija se može poslušati na poveznici: https://tinyurl.com/2s47jyek

Učenici iz Vijeća bili su i inicijatori vraćanja namještaja za sjedenje (i druženje) u predvorju škole kad su epidemiološke mjere popustile, što može izgledati kao mali korak ili veliki skok, ovisno o tome jeste li osobno iskusili razdoblje zabrane spontanog miješanja učenika u školi. 

Na Dan otvorenih vrata predstavnici iz Vijeća uz pridružene kolege iz razreda s entuzijazmom su se aktivirali kao vodiči učenika osmih razreda o školi. Među njima su, znamo, neki novi kolege i novi predstavnici u Vijeću s kojima ćemo, nadamo se, doživjeti još aktivnije i opuštenije dane u našoj školi.

Predstavnici u Vijeću učenika ove su godine bili:

Benedikt Lucić (1. a), Lucija Vađunec (1. b), Hana Herega (1. c), Petar Đuričin (1. d), Filip Petrić (1. e), Ema Kokot (1. f), Antun Kralj i Marko Hrenić (1. g), Rea Dreven (1. h), Nina Vitez (2. a), Nika Mihin (2. b),  Lorena Benčić (2. c), Viktor Peharda (2. d),  Luka Antončić (2. e),  Hedi Dujmović (2.  f), Aleksandra Balentović (2. g), Jana Ivančević (2. h), Nela Perić i Josip Ančić (3. a), Laura Vresk (3. b), Dorijan Habek (3. c), Petar Potočnik (3. d), Dina Vlašić Bekić (3. e), Iva Stanisavljević (3. f), Mislav Putarek (3. g), Hana Puškadija (2. h), Jana Kovačić i Petra Grula (3. IB), Klara Medvedec (4. a), Tonka Belić (4. b), Jan Špiclin (3. c), Tia Mihinjač (4. d), Dora Kučina (4. e), Martin Perić (4. f), Matej Čok (4. g), Mateja Nogić (4. h), Marko Daraboš i Mihael Kralj (4. IB).

Na kraju godine izabran je predsjednik za idući godinu – Luka Antnočić (2. e),  nakon što je prethodnik Marko Daraboš (4. IB) uspješno završio srednjoškolsko obrazovanje.

Željka Pačalat, voditeljica Vijeća učenika
PGV ljetopis 2021.

Online izdanje

ARHIVA: PGV ljetopis 2020.

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

News for YOUth - by PGV

Pratite zanimljive članke koje na engleskom jeziku pišu naši učenici, polaznici grupe English news agency (klik na logo)!

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV
QR

385.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 3025085
Ovaj mjesec: 22942
Ovaj tjedan: 12017
Danas: 1628
Korisni linkovi
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / www.gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju