preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

Vijesti

Aktivnosti Vijeća učenika u školskoj godini 2019./2020.

Autor: Željka Pačalat, 4. 6. 2020.

Članovi Vijeća učenika angažirali su se u nizu aktivnosti tokom školske godine.

Početkom školske godine organizirali smo već tradicionalnu razmjenu udžbenika te uspostavili učenike-mentore, koji pomažu prvim razredima (i 3.IB razredu) kako bi se boje prilagodili novim radnim uvjetima. Tijekom školske godine oformljen je i stručni stožer Vijeća učenika koji je pomogao u sastavljanju prijedloga za strategiju razvoja škole. Također, pomogli smo povezati naše bivše učenike, sada studente, s učenicima zainteresiranima za njihove fakultete. Članovi Vijeća sudjelovali su u emisiji Perspektiva koja razmjenjuje iskustva, mišljenja i stavove mladih o temama poput nasilja, tolerancije i svakodnevnog života. Na poticaj ravnateljice raspravljali smo o mogućim promjenama organizacije rada škole zbog kurikularne reforme, te smo u raspravu uključili sve zainteresirane učenike.

Predstavnice našeg vijeća učenika, Alisa Pevec (predsjednica) i Željka Pačalat (voditeljica), sudjelovale su u rujnu na četverodnevnoj edukaciji o Dijalogu EU s mladima u Orahovici.

Od zabavnih programa u organizaciji Vijeća valja istaknuti Božićni kviz koji je ove godine nastao kao kooperacija profesora i Vijeća, to jest specijalni kviz u Kviz ligi PGV. Također, u potpunoj organizaciji Vijeća nastao je Halloveen hunt, tematska igra osmišljena po uzoru na detektivske igre. Kutije su bile postavljene za Božić i za Valentinovo kako bi prigodne poruke stigle do primatelja. Tradicionalno je održan i izbor za najbolju masku. Ovogodišnja novost je i grupa za podršku Safe Space. Na tjednim sastancima učenici su dali ili dobili podršku drugih u vezi tema iz svakodnevnog života.

Članovi Vijeća su kraj polugodišta proslavili klizanjem u starom gradu, a od ožujka  sastanci su sastanci bili premješteni na platformu Zoom.

Službeni predstavnici razreda u Vijeću učenika ove su godine bili: Mislav Koren (1. a), Laura Vresk (1. b), Dorijan Habek (1. c), Bard Krsto Plemić (1. d), Petra Grula (1. e), Iva Stanisavljević (1. f), Ozren Pevec (1. g), Anja Martinez (1. h), Klara Medvedec (2. a), Bruna Hercigonja (2. b), Jan Špiclin (2. c), Juraj Cesar (2. d), Fran Kovačić (2. e), Jan Posavec (2. f), Matej Čok (2. g), Stela Šegović (2. h), Eva Sajko (3. a), Magdalena Briševac (3. b), Tia Brezovec (3. c), Jana Dorić (3. d), Laura Lukačić (3. e), Miša Janković (3. f), Marko Varga (3. g), Marko Kralj (3. h), Alisa Pevec (3. IB), Filip Poštenik (4. a), Marko Sever (4. b), Ema Mašić (4. c), Pia Paska Jaklin (4. d), Mia Sajko (4. e), Dora Mihinjač (4. f), Martin Kelemen (4. g), Ena Novak (4. h), Stela Radek (4. IB). 

Osim službenih predstavnika svakog razreda Vijeću učenika i ove smo godine imali aktivne pridružene članove: Korina Škegro (1. a), Jana Kovačić (1. c), Martin Peršić (2. f), Jan Tesla Frčko (3. e), Korina Klampfl (3. g), Karlo Narančić (4. a) i Mirta Vučetić (4. d).

Vijeće učenika je i ove godine imalo temelj na međusobnoj komunikaciji i zajedničkom radu. Uspostavljena su nova prijateljstva koja su se iz učionica preselila u obližnje kafiće. Iza nas je jedna neobična godina koju ćemo dugo pamtiti te se veselimo idućoj!

Stela Radek, 4. IB, članica stožera Vijeća učenika

 

Nastava na daljinu - naša iskustva

 

Praznovjerje više nije tako rašireno kao što je bilo prije, no petak 13.3. će nam sigurno ostati u pamćenju kao dan velike promjene. “Škole se zatvaraju!” izvijestili su nas novinski portali još za vrijeme pauzi koje smo provodili u kafiću i mi, nesvjesni ozbiljnosti situacije i što nas čeka, smatrali smo to razlogom za slavlje. Raspravljali smo što i kako će škole dalje, ali nismo bili previše zabrinuti. Ubrzo smo shvatili koliko smo se varali, prateći brojeve i grafove koji su rasli i rasli slično kao i broj obaveza u Google Classroomu-u. Prvi dan bio je ispunjen porukama: “Ne radi mi internet, ruši se sustav, ne mogu se prijaviti...?”, ali nakon nekog vremena uspjeli smo uhodati, bar do neke mjere.

Mnogima je teško ostati koncentriran cijeli dan na ekran radeći sve sam, bez pozadinske buke šaptanja drugih 20 đaka, ali ima i onih koji kažu da sada u kraćem roku stignu više, ali i oni priznaju da “nije to to”. Ocjenjivanje je već druga priča koja mnoge muči mnogo više. Testovi, usmeni i složeni radovi postali su nova tema brojnih razgovora jer ipak svaki predmet je drugačiji i pristupi profesora se razlikuju. Zoom sastanci postali su novo normalno, na kojima su neki odjevnim stilovima izazvali opće oduševljenje (“Kućni ogrtač! Da sam se barem ja toga sjetila…”), a drugi ni ne uključuju kameru nabrajajući sve moguće i nemoguće razloge. No nakon svega, ako ništa drugo, barem ćemo imati jedno zanimljivo iskustvo.

Alisa Pevec, 3. IB, predsjednica Vijeća učenika
PGV ljetopis 2021.

Online izdanje

ARHIVA: PGV ljetopis 2020.

Tehničke preporuke: za čitanje kliknite na naslovnicu. Pregled se preporuča u Chrome, Mozilla Firefox preglednicima i s normalnom veličinom fonta podešenom na mobilnim uređajima.

News for YOUth - by PGV

Pratite zanimljive članke koje na engleskom jeziku pišu naši učenici, polaznici grupe English news agency (klik na logo)!

PGV Nastava na daljinu
Politika privatnosti PGV
QR

385.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 3018375
Ovaj mjesec: 16211
Ovaj tjedan: 5286
Danas: 1618
Korisni linkovi
Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / www.gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju