2024-05-07 09:07:00

Što je nama Rim danas? – nasljeđe rimske baštine u suvremenoj svakodnevnici

Dvodnevnim uzvratnim posjetom XV. gimnaziji u Zagrebu realizirana je druga faza projekta „Što je nama Rim danas? – nasljeđe rimske baštine u suvremenoj svakodnevnici“. Srdačan doček nastavio se informativnim predavanjima učenika domaćina te definiranjem ciljeva zagrebačkog dijela našeg „antičkog putovanja“. Glavni dio programa obilježio je posjet lokalitetu Andautoniji, obilazak istog uz stručno vodstvo te zanimljive radionice u kojima su učenici nakratko oživjeli rimsku modu i antičke igre. Radni dio prvog dana završio je šetnjom centrom metropole u potrazi za skrivenim antičkim obilježjima grada.

Radni dio drugog dana pokrenula su završna izlaganja učenika te stvaranje zaključka na inicijalno postavljeno projektno pitanje. Konačni produkt jest poster stvoren u digitalnoj aplikaciji Canva, dostupan u prilogu, što pruža tek fragmentaran uvid u ideje i razmišljanja učenika te svakako ne može u potpunosti prenijeti proživljeno iskustvo svih uključenih u projekt.

Zahvaljujem učenicima koji su se odvažili sudjelovati na njihovu uloženom trudu, kolegi Mrvelju na gostoprimstvu i pomoći u pretvaranju inicijalne jednostavne ideje u razrađenu misao s konkretnim naličjem.

Veselimo se nastavku suradnje u budućnosti i zajedničkom istraživanju drugih povijesnih tema.

Marko Žganec, prof.


Prva gimnazija Varaždin