2024-05-07 09:06:00

Introvertirani učenici i kako im pristupiti

U školskoj knjižnici Prve gimnazije Varaždin 3. svibnja 2024. u 12:45 održano je edukativno predavanje profesora Hrvoja Kristana Introvertirane osobe i kako im pristupiti. Prof. Kristan približio je školskoj publici svijet i razmišljanja introvertiranih i ekstrovertiranih osoba iz više aspekata.

Uz vlastito iskustvo, priloženu literaturu i znanstveni humanistički pristup u pomnom i preciznom istraživanju, prof. Kristan objasnio je povijesni, znanstveni i, najvažnije, kulturološki razvitak i istraživanja o ovoj složenoj psihološkoj temi te tako dublje uputio sve slušatelje u temu o kojoj se u hrvatskom obrazovnom, medijskom i javnom diskursu jako malo raspravlja. Svi prisutni tako su imali prilike sami rješavati test osobnog spektra introvertiranosti koji je profesor pripremio. Kao jednu od glavnih misli predavanja može se izdvojiti dvojaka pozicija introvertiranih osoba; s jedne strane to je blago otežani društveni i socijalni život u vidu marginalizacije pojedinca u društvu te zahtjevnije probijanje u poslovnim prilikama života. S druge strane, introvertirane osobe imaju mnoge pozitivne psihološke i kognitivne osobine, kao što je veća vjerojatnost posjedovanja sposobnosti za bavljenje specifičnim znanstvenim, umjetničkim i drugim radom. Profesor je zaključio predavanje savjetima samim introvertiranim osobama i njihovim bližnjima u obrazovnim institucijama i nadasve obitelji. Također je sve prisutne uputio u dodatnu literaturu o temi (američka spisateljica Susan Cain) te iskazao želju za budućim proširivanjem teme i novim edukativnim predavanjima.

Zaključno, imajući na umu da od 30 % do 50 % ljudi posjeduje neke osobine introvertirane osobe, profesor je poručio da unatoč tomu posjeduju i mnoge pozitivne osobine, te naveo da su mnoge svjetski poznate osobe iz znanstvenog i umjetničkog područja upravo bile introvertirane, a možda su baš zbog toga vidjeli i napravili nešto što nitko prije njih nije!

Zahvaljujemo profesoru i željno iščekujemo neka nova zanimljiva saznanja!

Ivan Vuk, 2. A


Prva gimnazija Varaždin