2024-04-30 04:44:49

Suradnja 1. a iz ljubljanske Gimnazije Bežigrad i 1. f iz Prve gimnazije Varaždin

26. travnja 2024.

Na inicijativu i poziv Ane Grozdanić Pavlin, naše bivše kolegice i profesorice Matematike, koja već šest godina živi i radi u Sloveniji, naš 1. f razred imao je priliku surađivati s 1. a razredom iz poznate slovenske gimnazije.

Ovakva suradnja dio je projekta Narodna izmenjava ljubljanske Gimnazije Bežigrad u kojem sudjeluju svi prvi razredi te škole. Tijekom prvoga polugodišta razredi ugošćuju učenike iz neke druge slovenske gimnazije, a u drugom polugodištu učenici uzvraćaju posjet. Ove se godine, kao odredište za suradnju, među brojnim slovenskim školama našla i Prva gimnazija, pa je 1. f razred posjetio slovenske prijatelje u Ljubljani 8. prosinca 2023. uz pratnju profesora Stanka Divjaka i razrednice, a Slovenci su uzvratili posjet 26. travnja 2024.

U kvizovima koje su za te prilike bili pripremili učenici obaju razreda, ponovilo se, ali i saznalo mnogo značajnih (i manje značajnih) činjenica o dvjema susjednim državama, njihovim stanovnicima te kulturi, tradiciji i umjetnosti.

Dok je Varaždincima u hladnom prosincu u Ljubljani bio najzanimljiviji Prirodoslovni muzej Slovenije, Ljubljančane je osvojio šarm našega grada koji je toga petka kooonačno zablistao pod proljetnim suncem. Unatoč kratkom vremenu planiranom za više projektnih aktivnosti, ljubljanski učenici su uz pratnju svojih domaćina uspjeli posjetiti: Gradski muzej, Entomološki muzej te Izložbeni salon palače Sermage i izložbu Život u minijaturi.

Po povratku u školu učenici su prisustvovali predavanju o umjetnoj inteligenciji koje je održala ravnateljica Janja Banić, dipl. inf. To je bila i posljednja aktivnost u uzvratnom posjetu nakon čega je dragi 1. a razred krenuo put Ljubljane u pratnji svoje razrednice profesorice Ane Grozdanić Pavlin i zamjenskoga razrednika dr. Igora Kristiana Šterna. Slike sa susreta možete pogledati ovdje.

Tatjana Ruža prof., razrednica 1. f

Učenici 1. f o suradnji sa slovenskim kolegama i projektu Narodna izmenjava

8. prosinca 2023. izlet u Ljubljani započeo je individualnim predstavljanjem svakog učenika. Nakon upoznavanja s domaćinima smo razgledali školu, Gimnaziju Bežigrad, nakon čega smo sudjelovali u kvizu koji su učenici 1. a razreda pripremili sa svojom razrednicom. Tijekom šetnje gradom razgledali smo najznačajnije znamenitosti Ljubljane: Tromostovlje na rijeci Ljubljanici, Prešerenov trg i Prešerenov kip, zgradu Državnoga zbora (slovenskoga parlamanta), Gimnaziju Jožeta Plečnika… Posjet Prirodoslovnom muzeju Slovenije bio je informativan i zanimljiv zbog velikog broja informacija koje smo saznali o mamutu – simbolu toga muzeja. Naime, pronađen je kod Nevljice u podnožju Kamniških Alpa, a na temelju istraživanja nakon iskapanja, paleontolozi su zaključili da je kostur ostatak muškoga primjerka starog oko 40 godina koji je živio prije otprilike 20 000 godina.

Kako smo se pripremali za uzvratni posjet slovenskih prijatelja? O idejama kako provesti dan s gostima razmišljali smo mnogo prije njihova dolaska, no intenzivnije pripreme odvijale su se nekoliko dana uoči susreta. Na sljedećih nekoliko sati razrednika predlagali smo područja o kojima bi bilo zanimljivo sastaviti pitanja za kviz koji smo nazvali Ponavljanje gradiva i Upoznajte Varaždin i Prvu! Sofija Novačić i Dina Posavec zajedno s razrednicom osmislile su i oblikovale PP prezentaciju, odnosno kviz s pitanjima i rješenjima. Namjera nam je bila da se učenici zabave rješavajući pitanja iz različitih područja (od umjetnosti do matematike).

U petak 26. travnja 2024. posjetili su nas prijatelji iz Gimnazije Bežigrad. Druženje smo započeli igrom upoznavanja, koja se svima svidjela te nam je pomogla u razbijanju treme. Tijekom kviza uspjeli smo se nasmijati i zabaviti jer smo bili organizirani u deset četveročlanih, skupina. Posebno nam se svidio obilazak muzejskih prostora, bio je prilagođen našem zgusnutom rasporedu za taj dan.

Na predavanju o umjetnoj inteligenciji bilo je zanimljivo i poučno. Saznali smo detalje o nekim programima umjetne inteligencije koji bi nam mogli biti korisni. Spomenute su dobre i loše strane korištenja umjetne inteligencije te načini na koje se koristi u visoko razvijenim državama poput Kine.

Zbog nepredviđenih okolnosti na početku dana i dinamičnoga rasporeda, nažalost, ponestalo nam je vremena da našim prijateljima pokažemo svoju Gimnaziju.


Prva gimnazija Varaždin