2024-04-26 08:04:16

„Umjetnost zidnih slika“

U ponedjeljak 22. travnja 2024. u 14:15 sati u ROC-u je  održano predavanje „Umjetnost zidnih slika“. Predavanje je organizirano u sklopu projekta: „Antički i suvremeni Veneto“ koji se provodi ove školske godine u organizaciji profesora Rajka Guščića, Ivane Pintarić, Tajane Golub Mendaš i Lidije Klampfl.

Predavanje je održala mag. art. Valentina Meštrić. Valentina je bivša učenica naše škole. Rado se odazvala pozivu i održala predavanje o umjetnosti zidnih slika. Uputila nas je u to što su freske, a što zidne slike te na koji se način one izrađuju. Uz prezentaciju bogatu slikama s lokaliteta koje ćemo posjetiti u sjevernoj Italiji, provela nas je preko umjetničkih djela kroz znanost i povijest. Iz zanimljivih priča saznali smo koliko je važno educirati se i nakon što je naše formalno obrazovanje završeno, kao i učiti o  područjima za koja mislimo da i nisu usko povezana uz našu djelatnost.

Valentina se uz završenu likovnu akademiju dodatno educirala na kolegijima iz kemije na Kemijskom tehnološkom fakultetu u Zagrebu kako bi bila što uspješnija u svom restauratorskom radu. Poučila nas je s kemijskog i mikrobiološkog stanovišta o tome na koji se način stvaraju i zaštićuju zidne slike.

Valentina je kao studentica bila dobitnica rektorove nagrade, a osim u Hrvatskoj, educirala se i u Napulju u Italiji gdje je imala prilike kao restauratorica istraživati ostatke Pompeja. Danas je zaposlena u dvorcu Trakošćan gdje radi kao restauratorica. Članica je Hrvatskog restauratorskog društva i Međunarodnog instituta za restauriranje povijesnih i umjetničkih djela, članica je družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, najstarije kulturne udruge u Hrvatskoj, certificirana je voditeljica za izradu i provedbu projekata financiranih iz fondova EU-a, a radi i kao umjetnička suradnica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Bila nam je iznimna čast slušati je i ugostiti u našoj školi. Svojim je predavanjem inspirirala učenike i potaknula nas na promišljanje o važnosti interdisciplinarnog pristupa.

Voditelji projekta „Antički i suvremeni Veneto“


Prva gimnazija Varaždin