2024-03-16 10:58:50

Naši maturanti posjetili Hrvatski sabor

Maturanti naše škole posjetili su 13. ožujka 2024. jednu od najvažnijih institucija Republike Hrvatske – Hrvatski sabor.

Polazak iz Varaždina bio je oko 12 sati ispred naše škole. Putem do Zagreba profesorice Ivana Žnidarić Kajić i Hana Bulić podsjetile su učenike na bitne informacije o Hrvatskom saboru, njegovoj povijesti, zakonodavnoj vlasti koju obnaša, ali i o pravilima ponašanja u Hrvatskom saboru. Ostalo vrijeme učenici su proveli smišljajući pitanja koja će postaviti zastupnicima koji će ih ugostiti u Saboru.

Po dolasku u Zagreb učenici su se iskrcali  na Glavnom kolodvoru te su se zatim pješice zaputili prema Gornjem gradu. Putem su kratko razgledali zgradu Vrhovnog suda Republike Hrvatske i zgradu Skupštine grada Zagreba. Nakon kratke šetnje učenici su stigli na Markov trg gdje su kratko obišli Banske dvore te zgradu Ustavnog suda Republike Hrvatske.

U dogovoreno vrijeme učenici su primljeni u Hrvatski sabor gdje ih je dočekala gospođa Sanja Šurina iz Službe za građane. Učenici su najprije imali priliku postavljati pitanja zastupnicima iz III. izborne jedinice u koju pripadaju Međimurska, Varaždinska i Krapinsko-zagorska županija.  Razgovarali su sa zastupnicom SDP-a Barbarom Antolić Vupora, zastupnicom Narodne stranke – Reformista Natalijom Martinčević te zastupnikom HDZ-a i gradonačelnikom Novog Marofa Sinišom Jenkačom. Učenici su postavljali razna pitanja koja se se dotakla akualnih tema: ravnopravnosti spolova u politici, ulogom i karijerama zastupnika Hrvatskog sabora te nadolazećim izborima. Nakon gotovo sat vremena ugodnog razgovora, učenici su imali prilike pratiti sjednicu Hrvatskog sabora na kojoj se raspravljalo o tome da se 2025. godina proglasi godinom obilježavanja 1100. obljetnice Hrvatskoga kraljevstva. Sjednicu su pratili s balkona sabornice, a prisutni saborski zastupnici i predsjedavajući ugodno su ih pozdravili. Nakon kraćeg praćenja sjednice, učenici su se zaputili u razgled ostalih važnih prostorija Hrvatskog sabora. U dvorani Ante Starčevića čuli su bitne informacije o povijesti Sabora, a u toj dvorani također su vidjeli i portrete svih dosadašnjih predsjednika Hrvatskog sabora. Na samom izlasku iz Sabora vidjeli su repliku Bašćanske ploče te biste brojnih značajnih hrvatskih političara.

Nakon izlaska iz Sabora i kraće pauze za kasniji ručak učenici su krenuli prema Varaždinu te su se sretni, puni dojmova i novih znanja sretno i vratili.

Katarina Novosel, 4. b


Prva gimnazija Varaždin