2023-11-16 09:02:00

Euroclassica 2023.

Prva gimnazija Varaždin uključila se u projekt European Common Framework for Classical Languages koji se ove godine odvija u 33 europske zemlje pod pokroviteljstvom Vijeća Europe. Učenici drugih razreda naše škole 14. 11. 2023. godine u organizaciji Euroclassice i Hrvatskoga društva klasičnih filologa sudjelovali su u međunarodnom testiranju za Europski certifikat za klasične jezike ECCL (European Certificate for Classics) na razini Vestibulum, u kojem se testiralo poznavanje latinskog jezika i rimske kulture.

Ispit je trajao 40 minuta. Učenici su dobili tekst na latinskom jeziku i zatim odgovarali na pitanja iz gramatike i razumijevanja.

Pod mentorstvom profesorice Ane Čelik i profesora Rajka Guščića naši su učenici osvojili sveukupno 8 medalja:

zlatnu medalju osvojio je Jovan Velkovski (2. D),
srebrnu medalju osvojila je Korana Lukač (2. A),
brončanu medalju osvojili su Eugen Cikač (2. G), Silvija Gal (2. E), Zara Klein (2. A), Ivor Posedi (2. F), Nikola Sajko (2. F) i Lucija Vukolić (2. A).

Učenicima koji su osvoji medalje bit će dodijeljene diplome koje su uvrštene u europski okvir poznavanja klasičnih jezika. Diplome će im vrijediti ukoliko požele studirati na fakultetima koji traže poznavanje latinskog jezika u nekoj od zemalja članica Europske unije.

Čestitamo svim sudionicima i ne zaboravite, „Non scholae, sed vitae discimus!“.

Ana Čelik, prof. mentor


Prva gimnazija Varaždin