2022-10-14 09:29:53

Radionica RM@Art – Bojanje s mineralima

U četvrtak, 6. listopada 2022., u Prvoj gimnaziji Varaždin dr. sc. Marko Cvetković i Ana Brcković s Rudarsko-geološkog-naftnoga fakulteta u Zagrebu održali su radionicu „Mineralne sirovine i umjetnost“ u kojoj su učenike 4. i 3. IB-ja upoznali s različitim mineralima te važnošću kritičnih sirovina prijeko potrebnih za razvoj i proizvodnju u suvremenom svijetu. Radionica je dio projekta RM@Schools_ESEE i Raw MatTERS Ambassadors at Schools čiji je cilj razvijanje svijesti u mladih o važnosti održivoga razvoja te iskorištavanju Zemljinih sirovina. 

Radionica RM@Art sastojala se od predavanja, ali i od interaktivnoga dijela u kojemu su učenici dobili pribor za izradu boja pomoću pigmenata iz stijena, a to su: malahit, lapis lazuli, hematit, limonit i ugljen. U tarionicima učenici su tučkom uprašili pigmente koje su nakon toga miješali s uljem, vodom i žumanjcima i time dobili boje za slikanje. Dobivene prirodne boje korištene su za izradu slika na slobodnu temu. Na kraju radionice učenici su primijetili značajnu razliku u teksturama i nijansama prirodnih boja u usporedbi s kupovnim temperama. 

Radionica se održala kao interdisciplinarna aktivnost u sklopu predmeta ESS, Geography, Visual Arts i English B, a koordinatori su bili profesori Kruno Rukelj i Irena Kocijan-Pevec.

Kao sudionik radionice mogu reći da žumanjci i ulje uz „kap“ vode čine čuda s mineralima, a ne samo na tavi. Bilo je to iznimno zanimljivo iskustvo.

Bard Krsto Plemić


Prva gimnazija Varaždin