2022-10-06 14:18:14

Natjecanje Inicijative tri mora

Jakov Grabar, Karla Halambek, Ida Slunjski, Rea Dubovečak (učenici tadašnjeg 1. b razreda) i Martin Horvat (učenik tadašnjeg 3. c razreda) sudjelovali su 8. lipnja 2022. na Međunarodnom natjecanju znanja o državama Inicijative tri mora (sudjelovali su igrači iz 12 zemalja Europske unije).

Pitanja su bila iz geografije, povijesti i kulture zemalja Inicijative tri mora. U drugi krug natjecanja, 22. srpnja, pozvani su Jakov Grabar i Martin Horvat (sudjelovalo je 8 natjecatelja iz Republike Hrvatske).

Na međunarodno finale u Poljsku koje se održalo od 19. do 29. rujna odlazi Martin Horvat. Kroz svakodnevne panele razmjenjivala su se stajališta o trenutnom stanju u Europi u kontekstu Inicijative „Tri mora“ koja je osnovana radi jačeg povezivanja dvanaest zemalja Istočne Europe kroz razvoj infrastrukture, transporta, energije i digitalne ekonomije. Na samom forumu sudjelovalo je oko 150 studenata s kojima su se, uz zanimljive debate, razne ličnosti poput profesora, državnih službenika i politologa razmjenjivala stajališta iz raznih perspektiva. Jedan od zanimljivijih panela bavio se pitanjem vojske u današnjoj Europi gdje je španjolski službenik NATO-a objasnio stajalište NATO-a vezano za pitanje sigurnosti. Kroz razne sadržaje poput razgledavanja Krakowa ili druženja na konferenciji, sudionici su sklapali poznanstva koja će im pridonijeti u daljnjem usavršavanju.

Ovaj projekt sufinancirali su Ministarstvo vanjskih poslova RP u natječaju „Javna diplomacija 2021.“ i Institut za poljsko-mađarsku suradnju Waclav Felczak. Strateški partner natjecanja jest zaklada Fundacja Empiria i Wiedza.

                                                                   Karmen Kunović Martić, prof.


Prva gimnazija Varaždin