2022-07-12 14:01:17

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak obišao radove na fasadi starog dijela zgrade Prve gimnazije Varaždin
U društvu ravnateljice Prve gimnazije Varaždin Janje Banić, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zajedno s pročelnikom za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslavom Huđekom, suradnicima i članovima školskog odbora obišao je danas, u utorak, 12. srpnja završetak radova na obnovi fasade starog dijela zgrade Prve gimnazije Varaždin. Kao što je rekla ravnateljica Janja Banić, ova srednjoškolska ustanova djeluje u dvije zgrade – jedna od njih izgrađena 1876. godine i dio je zaštićene jezgre grada Varaždina. Shodno tome, na njoj su se radovi mogli odvijati samo pod strogim nadzorom Konzervatorskog odjela u Varaždinu.
 
- Prošle godine smo potporom Varaždinske županije dobili mogućnost prijave uređenja fasade starog dijela škole na natječaj Ministarstva kulture za nepokretna kulturna dobra, a odobreno nam je ukupno 100 tisuća kuna sredstava. Ukupna vrijednost investicije je preko 560 tisuća kuna, od čega je 460 tisuća kuna financiran sredstvima iz županijskog proračuna – objasnila je između ostalog ravnateljica Banić dodavši kako je obnovljeno južno i istočno pročelje te zabatni zidovi.
 
Ono što je sada na red je sjeverno i zapadno pročelje, dakle dvorišni dio starog dijela zgrade u ukupnom iznosu 528.656,25 kuna. Ministarstvo kulture po novom natječaju odobrilo je gimnaziji 100 tisuća kuna, dok će preostali iznos u visini od 428.656,25 kuna osigurati županija.
 
- To za nas znači jako puno, pogotovo za one od nas koji smo i polazili ovu školu u starom dijelu zgrade i koji smo emotivno vezani za taj dio zgrade. Vidjeti nešto ovakvo u centru grada također je prekrasna stvar. Moram napomenuti kako je dio fasade već bio opasan za građane tako da smo morali ograditi taj dio kako bi spriječili da se građani približavaju – naglasila je ravnateljica Banić.
 
Varaždinski župan Anđelko Stričak svim zaposlenicima Prve gimnazije Varaždin čestitao je na postignućima jer, kao što je istaknuo, gdje god da se pojave učenici Prve gimnazije Varaždin – osvajaju medalje i to je najveća vrijednost ove ustanove.
 
- Varaždinska županija, kao i sve naše ustanove kontinuirano vode brigu o svim objektima pa tako i o ovom. Jasno nam je da je nemoguće sve riješiti unutar godine dana, ali radeći po fazama,, sigurno je da ćemo sve urediti i privesti kraju. Danas smo obišli prvi dio koji je zaista impresivan. Nakon toga slijedi drugi dio to je obnova sjevernog i zapadnog pročelja. Siguran sam da će, ako ne do kraja godine, onda do kraja iduće ova zgrada biti jedna varaždinska ljepotica - izjavio je župan Stričak.
 
Po završetku konferencije za medije župan Stričak ravnateljici škole uručio je Zaključak o odobravanju sredstava za obnovu sjevernog i zapadnog pročelja Prve gimnazije Varaždin. Fotografije možete pregledati na školskoj Facebook stranici.

Prva gimnazija Varaždin