2022-06-27 17:39:08

Ekspedicija „Europskom Amazonom“

Jeste li znali da je području uz našu rijeku Dravu u rujnu 2021. godine UNESCO dodijelio status Prekograničnog rezervata Mura-Drava-Dunav? Rijetki su popratili medijske napise o toj temi, a svijest o važnosti bioraznolikosti ovog područja još uvijek nije na razini koju Drava zaslužuje. Kako to promijeniti? Edukacijom. Učenici 2. razreda, motivirani za terenska istraživanja, okupili su se jedno lipanjsko subotnje prijepodne uz rijeku kako bi upoznali bioraznolikost živog svijeta uz rijeku Dravu i u rijeci Dravi te naučili zašto je područje, koje nam je doslovno „pred nosom“ i često ga uzimamo zdravo za gotovo, popularno nazvano „Europska Amazona“.

 

Dalekozori, mreže za lov organizama, kadice i povećala, aplikacije za snimanje glasanja ptica, priručnici za određivanje vrsta samo su dio naše opreme koju smo kao biolozi istraživači koristili tijekom terenskog istraživanja. Što smo sve radili?

Razvijali smo strpljivost u opažanju i lovu, životinje rijetko poziraju u trenutku kad ih želite vidjeti, potrebno je strpljivo promatrati i pretraživati područje te vješto iskoristiti pribor za prikupljanje uzoraka kako bi popis zanimljivih organizama bio što veći. Vodeni krpelji, virnjaci, žabe, različiti rakovi, trzalci i vretenca samo su neke vrste koje smo ulovili u kanalu uz rijeku. Jeste li znali da pomoću organizama možemo procijeniti i kvalitetu vode? Niste? Nismo ni mi, ali sad znamo. Većinu vodenih organizama pomoću kojih smo procijenili kakvoću vode lako smo ulovili te pažljivo promotrili povećalom kako bismo utvrdili o kojim organizmima je riječ. Pokušali smo uhvatiti i ribe, nismo uspjeli, morat ćemo još malo vježbati zamah mrežom. Nadamo se da ćemo imati još prilika.

Prijepodne je uvijek dinamično uz rijeku, zvukovi rijeke i života dopiru sa svih strana. Izoštrili smo naša osjetila, slušali smo glasanja različitih ptica koje nastanjuju rezervat, a glasan live koncert priredili su nam slavuj i crnokapa grmuša. Vježbali smo i vještinu zapažanja detalja, promatrali smo gnijezdeću populaciju piljaka na mostu te naučili razlike između piljaka i lastavica i njihovu važnost. Promatrali smo veliku bijelu i sive čaplje, galebove, vjetruše, labudove, patke, uživjeli se u zanimljive živote ptica pričajući priče o pčelaricama, vodomarima, bregunicama, kuliku sljepčiću, maloj čigri i mnogim drugim važnim vrstama koje možemo naći na području rezervata. Odigrali smo i par igara, vrijeme je doslovno preletjelo.

Druženje i opuštanje u prirodi neizostavni su dodatak ovoj našoj ekspediciji – taman nam je tako nešto bilo potrebno za kraj nastavne godine. Zaključili smo da što ste više pod stresom, trebate provesti više vremena u prirodi. Uz prirodu slobodno dodajte i malo društva, obavezno povedite prijatelje, Europska Amazona vas čeka!

Na samom kraju zahvalili bismo JU-u „Priroda Varaždinske županije“ na ustupljenim dalekozorima i priručnicima za ptice te tiskanim materijalima koji su izdani u sklopu Interreg projekta „Protecting and restoring ecological connectivity in the Mura-Drava-Danube river corridor through cross-sectoral cooperation“. Suradnjom smo obogatili naša iskustva.

Učenici 2. d, 2. e, 2. f i 2. g i prof. Martina Vidović


Prva gimnazija Varaždin