2022-04-11 14:58:57

Natjecanje iz filozofije na državnoj razini

Od 27 učenika iz Hrvatske pozvanih na državno natjecanje iz filozofije u Đurđevac (od 4. do 6. travnja 2022.), učenica 4. e razreda Prve gimnazije Varaždin Rene Neuberg-Jagetić osvojila je treće mjesto. Učenici koji su se spremali za natjecanje iz filozofije prolazili su tekstove Aristotela, Seneke, Humea, Kanta, Rousseaua, Nietzschea i Sartrea sve do Marthe Nussbaum. Tema ovogodišnjeg natjecanja bile su Emocije.

Rene je imala samo dva boda manje od djevojaka koje dijele prvo mjesto (71,5 – 69,5) što je trostruko više od onih s dna ljestvice pozvanih na natjecanje.
Učenica je briljirala u usmenom odgovaranju pred sveučilišnim profesoricama, sastavljačima pitanja te svim učenicima i mentorima koji uvijek javno sudjeluju na usmenom.

Naša Rene također je prethodno sudjelovala i na kvalifikacijama za IPO (Međunarodnu filozofijsku olimpijadu) koja će se ove godine u svibnju održati u Lisabonu. Takvoj kvalifikaciji mogu pristupiti samo učenici pozvani na državno natjecanje i na kvalifikacijama se piše na stranom jeziku. I na toj ljestvici Rene je završila treća, s opet samo dva i tri boda manje od prve i druge (samo prve dvije učenice predstavljaju državu iz koje dolaze).

Volio bih spomenuti da je prvoodabrana kandidatkinja za Olimpijadu na državnom natjecanju na ljestvici iz filozofije pet mjesta iza Rene što pokazuje kvalitetu naše kandidatkinje i malenkost razlika između onih koji dijele vrh na kvalifikacijama za Olimpijadu i samog državnog natjecanja.

Bio mi je užitak, kao mentoru, prolaziti tekstove i debatirati s Rene na Zoomu gdje su se, uglavnom, odvijale naše pripreme. Rene mi je priopćila da joj je cijeli tijek bio izuzetno dragocjen, kao i samo državno natjecanje jer je stekla nove prijatelje te je filozofija, ili nešto tomu slično, ono što se nalazi u uskom odabiru predmeta za njezin budući fakultet.

Dražen Dragović, prof.


Prva gimnazija Varaždin