2022-04-09 19:48:09

Pomoć za Ukrajince

Od 22. do 25. ožujka 2022. organizirana je akcija sakupljanja sredstava za pomoć Ukrajincima smještenima u Varaždinskoj županiji. Akcija je pridružena Festivalu ljudskih prava koji vodi školska pedagoginja Renata Čelik.

Školske knjižničarke Jasminka Horvatić Bedenik i Marinela Marčetić skupljale su novčanu pomoć, a u holu su učenice 3. IB-ja Anja Martinez i Sara Vugrek uz vodstvo psihologinje Željke Pačalat sakupljale higijenske i prehrambene proizvode.  U novčanim donacijama prikupljene su 2243 kune, a knjižničarke  posebno pohvaljuju sudjelovanje 1. a s razrednicom Ivanom Pintarić i 1. e s razrednicom Martinom Vidović. Prikupljenim sredstvima pedagoginja Andrijana Petrina nabavila je rublje i kuhinjske potrepštine prema popisu koji su nam sastavili volonteri s terena.

Izrazito velik broj ljudi ...

... odazvao se i donacijom hrane i higijenskih proizvoda te smo Sara i ja bile jako zadovoljne rezultatom. Skupljanje proizvoda bio je zabavan, ali i zahtjevan posao. Zahvaljujemo svima koji su se uključili u akciju i pružili pomoć. Nažalost, situacija u Ukrajini iz dana u dan se pogoršava te se broj izbjeglica povećava. Velik broj njih privremeno je smješten u prihvatnim centrima, ali ima i onih s ciljem da ostanu dulje boraviti u Hrvatskoj.

Većina sredstava koja smo prikupile predana je uz pomoć školskih pedagoginja i psihologinje Gradskom društvu Crvenog križa Varaždin 29. ožujka, a dio je 30. ožujka odvezen izravno u dva smještaja za Ukrajince u Radovanu i Druškovcu.

Susret s Ukrajincima organizirala je koordinatorica građanske inicijative Kad se male ruke slože Irina-Helga Breskovar. Sudjelovale smo Jana Kovačić i ja u pratnji stručnih suradnica. Imale smo priliku razgovarati s Ukrajincima koji su već neko vrijeme smješteni u župnim dvorovima. Ponudili su nas svojim tradicionalnim zelenim čajem i pitom. Bili su optimistični i izrazito simpatični. Varaždin im se jako sviđa, pogotovo Stari grad. S njima je došao i pas koji nam se također veselio.

U drugom smještaju upoznali smo Vlada koji nam je pričao o svom rodnom gradu Lavovu i o svojoj ljubavi prema Ukrajini. Osim njega, upoznali smo i Miroslavu. Oboje su sedamnaestogodišnjaci i već sada studiraju pravo. Bilo je jako zanimljivo slušati o njihovom načinu života te o njihovim iskustvima. Nadamo se da će nam jedan dan doći u posjet u Varaždin.

Moj zaključak je da uvijek moramo cijeniti ono što imamo. Trenutno imamo mir, slobodu i trebamo biti zahvalni na tome. Ovom akcijom barem smo malo olakšali situaciju Ukrajincima smještenim u Varaždinskoj županiji. Hvala svima koji su donirali i nadam se da će i dalje nastaviti pružati pomoć onima kojima treba.

Anja Martinez, 3. IB


Prva gimnazija Varaždin