2022-03-31 19:12:46

9. simulirana sjednica Hrvatskog sabora

28. ožujka 2022. godine u 10 sati održana je 9. simulirana sjednica Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola. Simuliranu sjednicu videokonferencijskim putem otvorio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Prvu gimnaziju Varaždin predstavljalo je pet učenica četvrtog razreda: Jelena Mišak, Helena Bosilj, Maja Benić, Antonija Lazar i Tea Mišak, pod mentorstvom profesorica Ivane Žnidarić Kajić i Hane Bulić.  Na sjednici je sudjelovao ukupno 153 učenika iz 49 škola diljem Republike Hrvatske.

Tema ovogodišnje sjednice bila je Zakon o suzbijanju diskriminacije. U ime Kluba zastupnika Prve gimnazije Varaždin izlagale su Helena Bosilj, koja je predložila promjenu postojećeg Zakona o suzbijanju diskriminacije amandmanom o kojem se glasalo na kraju sjednice i donošenje novog Zakona o suzbijanju virtualnog nasilja, te Jelena Mišak, koja je izlaganjem naglasila problem marginaliziranih društvenih skupina u našem društvu s posebnim naglaskom na beskućnike. Uz amandman Prve gimnazije Varaždin, posebno bih istaknula predložene amandmane u ime Kluba zastupnika Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok i Srednje škole Pregrada, koji su se temeljili na  diskriminaciji i neravnopravnom položaju žena u društvu. Svi učenici zastupnici svojim su amandmanima, govoreći u ime kluba zastupnika, kroz odbore ili u pojedinačnoj raspravi te replikama pokazali ozbiljnost i odgovornost kod obnašanja veoma važne i nimalo lake dužnosti kao što je dužnost zastupnika/zastupnice Hrvatskog sabora. Otvaranjem simulirane sjednice predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković naglasio je glavnu ulogu politike, a to je da: „Politika mora biti korisna za društvo, politika mora voditi računa o javnom dobru te je to ustvari prvi smisao politike.“

9. simuliranu sjednicu Sabora možete pogledati ovdje.

Tea Mišak, 4. c


Prva gimnazija Varaždin