2022-03-16 13:18:32

1. festival ljudskih prava PGV – drugi dio

Dragi učenici, roditelji i prijatelji škole,
sljedeći tjedan nastavljamo s aktivnostima Festivala ljudskih prava. Predviđene su nam tri aktivnosti:

U ponedjeljak, 21. ožujka 2022. godine organiziramo odlazak na židovsko groblje u Varaždinu. Okupljanje je u 13:30 u holu škole nakon čega pješice krećemo prema groblju. Po groblju će nas provesti profesor povijesti Milivoj Dretar koji nam je držao predavanje u varaždinskoj sinagogi i profesor Rajko Guščić. Predviđeno vrijeme povratka je u 15:00 sati. 

U utorak, 22. ožujka 2022. godine organiziramo tri aktivnosti. Najprije je u 12:45 otvaranje izložbe "Daleko od doma". Izložba tematizira izbjegličke krize i prava izbjeglica s naglaskom na trenutnu krizu u Ukrajini koje su pripremile profesorice pedagoginje Renata Čelik i Andrijana Petrina. Osim toga na ovoj će izložbi biti izloženi i radovi tj. fotografije učenika koji su se prijavili na nagradni natječaj u sklopu festivala.  Nakon otvaranja izložbe, točnije u 13:00h u Roc-u će se održati  predavanje na temu "Ukrajinska kriza iz povijesne perspektive". Predavanje će održati profesor Hrvoje Klasić, izvanredni profesor povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predavanje će trajati otprilike sat vremena. 

Također u utorak, 22.ožujka počinje humanitarna akcija prikupljanja pomoći za potrebite u krizi. Akcija traje do petka 25. ožujka. Novčana sredstva možete donirati u knjižnici kod naših poznatih humanitarki - profesorice Marinele Marčetić i profesorice Jasminke Horvatić Bedenik,  gdje će biti postavljena kutija donacije. Potrepštine sukladno popisu Crvenog križa možete donirati na štandu kod naših učenika IB programa koji su u sklopu svojih CAS aktivnosti  pod vodstvom profesorice Željke Pačalat,  podržali Festival svojim kreativnim idejama i logistikom.

Hvala svima na podršci, trudu, radu i širenju aktivnosti Festivala ljudskih prava.
S razlogom je Prva pr(a)va!
Dođite, sudjelujte i djelujte humanitarno.

Vaš tim profesora entuzijasta i humanista Prve gimnazije Varaždin


Prva gimnazija Varaždin