2022-03-02 16:43:52

FESTIVAL TOLERANCIJE

Učenici izbornoga predmeta Politika i gospodarstvo sudjelovali su 28. veljače 2022. na edukacijskom programu Film i diskusija: integracija izbjeglica u sklopu Festivala tolerancije. Nažalost, vrlo aktualna i teška tema privukla je pažnju i zanimanje naših učenika koji su imali priliku slušati stručnjake i upoznati organizacije koje pomažu izbjeglicama u Republici Hrvatskoj (Isusovačka služba za izbjeglice, institucija Pučkog pravobranitelja i UNHCR Hrvatska). Informacije koje su učenici dobili svakako će doprinijeti boljem razumijevanju položaja izbjeglica u društvu, većoj toleranciji i prihvaćanju različitosti. 

Učenicima najzanimljivije bilo je čuti iskustvo mlade Sirijke koja je dobila azil u Republici Hrvatskoj. Nagham Oufan školuje se i živi u Zagrebu, izrazila je zadovoljstvo životom u našoj državi, načinom kako je primljena te navodi kako planira ostati i školovati se u Hrvatskoj. Učenici su postavljali pitanja nakon rasprave i zanimalo ih je kako svatko od nas u ovom trenutku može pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, kojim se organizacijama obratiti, kako se Nagham prilagodila našem obrazovnom sustavu, našoj kulturi i sl.

Sudjelovali su učenici iz 4. c i 4. d razreda: Tea Mišak, Elena Huzjak, Sven Vugrinec, Helena Bosilj, Veronika Meštrić, Zoja Sirovec, Jan Kolarić, Dominik Cigić i Majda Morić.

Dojmovi učenika:

„Meni je bilo veoma interesantno čuti mišljenja osobe koja nije izvorno iz Hrvatske, a da živi ovdje. Mislim da smo mi koji smo tu rođeni i tu živimo naučeni da budemo kritični prema državi te je osvježavajuće vidjeti da nije tu ipak tako loše i da bismo možda trebali biti više zahvalni jer nam je ovdje svakodnevna sigurnost zajamčena.“

Jan Kolarić, 4. d

„Predavanje je bilo izrazito zanimljivo, pogotovo čuti proces kroz koji izbjeglice moraju proći kako bi došle i bile prihvaćene u našoj zemlji s posebnim osvrtom i na školovanje djece izbjeglica. Također mi se sviđalo što smo dobili konkretne načine na koje možemo pomoći izbjeglicama umjesto savjeta koje često čujemo poput 'imajte solidarnosti prema njima' ili 'osvijestite druge oko vas o socijalnim problemima'.“

Majda Morić, 4. d

https://festivaloftolerance.com/

Ivana Žnidarić Kajić, prof.


Prva gimnazija Varaždin