2020-12-08 17:15:50

Svi načini na koje me iznenadila Bolivija

Prigodno, povodom Međunarodnog dana dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak, tj. Međunarodnog dana volontera  (UN), naša bivša učenica Marta Klemenčić zadivila nas je predavanjem o svom boravku u Boliviji. Marta je  mag.paed. i mag.edu.phil., zaposlena je kao predavač na CZON-u na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Podijelila je s nama svoju  priču o humanitarnom radu gdje je volontirala od ožujka 2019. do ožujka 2020. 

Više pročitajte u nastavku ove obavijesti.

Radila je s djecom u okruženju i u uvjetima koji su nama nezamislivi.

Neke od stvari kojima nas je zapanjila bile su priče o nedostatku osnovnih higijenskih uvjeta i zdravstvene skrbi, o vrlo skromnim prostornim uvjetima, o prilično neobičnim receptima za naše poimanje zdrave prehrane te o neobičnim prijevoznim sredstvima. Marta je  iskusila i cijelu paletu infekcija uzrokovanih raznim uzročnicima usprkos tome što je prije odlaska u Boliviju uzela sva cjepiva koja su zakonski propisana za tu zemlju, a i neka dodatna. Marta kaže da joj je uz osobne stvari  i radne materijale za nastavu s djecom, najviše prostora u torbi zauzimala zaliha lijekova za odlazak u Boliviju koju je ponijela po preporuci  liječnice u Hrvatskoj.

Nizom priča provela nas je kroz cijeli niz događaja vezanih uz tamošnje ljude i običaje. Slušali smo o bliskim susretima s krokodilima, zmijama, insektima opasnim po život, piranama te  psima lutalicama koji su u čoporima jer se nitko ne brine o njihovoj sterilizaciji te o mentalitetu ljudi kojima nije poznat pojam planiranja i racionalnog raspolaganja novcem.

Priča o avanturističkoj vožnji s vozačem koji vozi bez naočala, usprkos tome što  ima pozamašnu dioptriju (vozi kako bi prehranio brojnu obitelj), završila je još jednom humanitarnom akcijom kojom su iz Hrvatske prikupljene naočale koje vlasnici više ne koriste, a Bolivijcima će itekako biti od koristi.

Marta je s djecom provodila program „Brainobrain“ koji osim savladavanja matematičkih vještina potiče i općeniti razvoj pojedinca u verbalnom, kritičkom, ali i socijalnom smislu. Učila ih je  kako se peru zubi te kako se pravilno drži  novorođenčad i male bebe budući da su djeca te dobi često prepuštena na brigu starijoj braći koja imaju svega 6 ili 7 godina.

Svojom vedrinom, optimističnim pristupom te vječnim osmjehom, osvojila je srca djece u Boliviji, ali i nas s kojima je podijelila toplu ljudsku priču o ovom nesebičnom poduhvatu vrijednom divljenja.

Galeriju Martinih fotografija iz Bolivije možete pogledati na Facebook stranici škole.

 

Lidija Klampfl, prof.


Prva gimnazija Varaždin