2020-03-11 09:05:51

HAK i program „Klik“ na Prvoj

Već tradicionalno Hrvatski autoklub u Prvoj gimnazija Varaždin za učenike trećih i četvrtih razreda provodi preventivno-edukativni program „KLIK – sigurnosni pojas – navika odgovornog ponašanja u prometu

Namjena projekta „KLIK“ je stjecanje kompetencija, znanja o sigurnosnim i zaštitnim mjerama i radnjama prije i za vrijeme upravljanja (ili prevoženja) vozilom, kao i razvoj vještina odgovornog i sigurnog ponašanja u prometu. Ovim se projektom djeluje na ponašanje srednjoškolaca, usvajanje i stjecanje pozitivnih stavova o njihovoj ugroženosti u prometu. Stečene komunikacijske kompetencije učenika koriste se za promicanje odgovornog ponašanja u horizontalnom smislu (prijenos informacija drugim učenicima) i u vertikalnom smislu (utjecaj na eventualno neodgovorne roditelje – vozače).

Sadržaj programa realiziran je u trajanju od dva školska sata. Stručnjaci Ureda sigurnosti cestovnog prometa u uvodnom dijelu, tijekom jednog školskog sata, kroz interaktivno predavanje objašnjavaju učenicima svrsishodnost korištenja sigurnosnog pojasa u prometu. Kroz životne primjere i priče obrazložili su  kako vezanje pojasa u vozilu nije samo zakonska obveza vozača i putnika, nego i element opće i osobne kulture. Za vrijeme drugog školskog sata instruktor HAK-a i demonstratori (djelatnici autoklubova), učenicima su prezentirali efekte prometnih nesreća u kontroliranim uvjetima na simulatorima prevrtanja i sudara. 

Bilo nam je zanimljivo, poučno i korisno. Veselimo se suradnji i slijedeće godine.

Renata Čelik, prof.


Prva gimnazija Varaždin