2020-02-12 16:07:36

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti - 11.2.

Učenici 3. IB razreda u sklopu predmeta biologije, fizike, kemije te ekoloških sistema i društva odlučili su kroz međupredmetni projekt ukazati na neravnopravnost spolova kada je u pitanju znanost

Bez obzira što žene čine više od 50% diplomiranih iz područja medicine i prirodnih znanosti te gotovo 70% zaposlenih u sustavu zdravstva, njihova zastupljenost u višim akademskim zvanjima iznimno je mala. U Americi, u sustavu visokog obrazovanja, svega 45% izvanrednih profesora, 35% redovnih profesora i samo 22% redovnih profesora s trajnim zvanjem čine žene.

Također, prema anketi Istraživačkog centra Pew (Washington, USA), svaka druga žena unutar STEM područja bila je žrtva spolne diskriminacije na radnom mjestu. Detaljnijom analizom pokazano je da se 29% žena smatra nesposobnima, da je 29% žena u znanosti slabije plaćeno za isto radno mjesto i da 20% žena osjeća stalno nepoštivanje na radnom mjestu od strane muških kolega.    

    Zbog svega navedenog učenici su obilježili 11.2., International day of women and girls in science, te predstavili živote nekih poznatijih i manje poznatih znanstvenica i njihov, nekad trnovit, put koji su prošle. Ako želite saznati više, dođite pročitati njihove priče koje su izložene u hodniku između učionica 23 i 24.

Anamarija Melnjak, Dinko Meštrović, Marko Šafran

 


Prva gimnazija Varaždin