2019-11-07 22:14:49

OBILJEŽAVANJE 30. OBLJETNICE „BALTIČKOG PUTA“

U sklopu Srijede u muzeju priređen je program vezan uz obilježavanje 30. obljetnice „Baltičkog puta“ u organizaciji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin. Programu su nazočili naši učenici iz 3.c razreda koji slušaju izborni predmet sociologija.

Učenici su s velikom pozornošću pratili vrlo zanimljivo predavanje profesorice Mirjane Bračko koja je ispričala priču Baltičkog puta kojeg su organizrali narodni pokreti za oslobođenje u Litvi , Latviji i Estoniji. Oko 2 milijuna stanovnika tih zemalja tada se okupilo na glavnoj cesti između Vilniusa, Rige i Tallinna i držeći se za ruke stvorilo 675 kilometara dug živi lanac koji je povezao sve tri baltičke prijestolnice. Time su ova tri naroda odaslala svijetu svoju želju za slobodom, zahtijevajući poništenje posljedica kriminalnog Pakta iz 1939. te prestanak sovjetske okupacije i ponovnu uspostavu neovisnosti baltičkih država.

Baltički put“ UNESCO je 2009. uvrstio u popis „Pamćenja svijeta“.

Sve prisutne pozdravila je i veleposlanica Republike Litve u RH, Njezina Ekscelencija Jūratè Raguckienè te izrazila veliko zadovoljstvo sa prisutnošću naših učenika i njihovim interesom za ovom temom. Učenici su imali prilike razgovarati s veleposlanicom i ostalim gostima iz Litve te razmijeniti mišljenja.

Nakon predavanja i projekcije dokumentarnog filma  učenici su razgledali i prigodnu dokumentarnu izložbu.

U programu izborne sociologije učenike se nastoji upravo upoznati sa svim kulturnim događanjima u gradu Varaždinu , a Srijeda u muzeju je svakako vrijedan projekat koji je zaživio i koji ima veliku kulturnu vrijednost.

Ivana Žnidarić Kajić, prof.


Prva gimnazija Varaždin