preskoči na sadržaj

Prva gimnazija Varaždin

 > Naslovnica

Održan biološki edukacijski kamp „Naša Drava“

Autor: Janja Banić, 4. 7. 2018.

I dok neki učenici već odmaraju i polako zaboravljaju na školske obaveze, drugi se i dalje izlažu intelektualnim, ali i tjelesnim izazovima. Tako su ti sretnici, većinom polaznici Centra izvrsnosti za biologiju kojima su se pridružili i zainteresirani učenici naše škole, sudjelovali u biološkom edukacijskom kampu “Naša Drava” koji se održao od 24.6. do 30.6.2018., a dio je projekta Interreg, „Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave – ČIGRA“. Glavni organizator kampa je Biljana Ječmenica iz Udruge BIOM (http://www.biom.hr/) koja je osmislila raznolike aktivnosti za učenike. Bilo je tu stvarno mnogo toga zanimljivog - od predstavljanja različitih udruga poput WWF-a i ZEUS-a, postavljanja mreže za ptice i prstenovanja ptica, do posjeta HE Čakovec, posjeta Regionalnom parku Mura-Drava u kojem su učenici tragali za fotozamkama, uočili veliku raznolikost ptica i vidjeli koloniju bregunica, promatranja ptica na mješovitoj koloniji galebova i čigri na Ptujskom jezeru te posjeta Ormoškom jezeru. Organizirana su i različita predavanja: o Interreg projektu Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave, o determinaciji biljaka, njihovim porodicama i vrstama staništa, o hidroelektranama na rijeci Dravi, problemima nastalim djelovanjem hidroelektrana na okoliš, ali i njihovoj koristi. Kroz različite radionice učenici su odgonetavali kojim pticama pripada pojedino perje, izrađivali kućice za ptice te određivali vrstu prehrane s obzirom na oblik kljuna, otkrivali koji se sisavci kriju iza različitih tragova poput otisaka, nastambi ili izmeta, prikupljali biljke i određivali njihova imena, a također i izradili vlastite kugle za kupanje uz pomoć voditeljica iz tvrtke Lush Hrvatska. U večernjim su satima učenici gledali edukativne filmove, a cjelokupni tjedan završili plovidbom po Dravi koja je realizirana uz pomoć Udruge ZEUS. Zahvaljujemo izvrsnim edukatoricama Biljani Ječmenica i Ivi Šoštarić iz Udruge BIOM na besprijekornoj organizaciji kampa i iznimnom programu.  Naučili smo zaista mnogo, a pritom se dobro zabavili. Također se zahvaljujemo Udruzi BIOM koja je projektom osigurala financijska sredstva za sudjelovanje naših učenika u kampu. Kamp su organizirale i realizirale Martina Vidović i Anamarija Melnjak, a u realizaciji je sudjelovao i Marko ŠafranNo, možda dojmovi učenika koji možete pročitati u nastavku pod "više" najviše govore o ovom kampu, a više fotografija pogledajte na Facebook stranici škole.

Voditeljice: Anamarija Melnjak i Martina Vidović

Kamp “Naša Drava” je nadmašio apsolutno sva moja očekivanja. Zabavno društvo, odlična organizacija, nova iskustva i zanimljive aktivnosti kojima je bilo ispunjeno svih šest dana... Na kraju krajeva, osim što sam naučio puno toga o pticama koje smo imali prilike vidjeti i uživo, vrijeme provedeno u prirodi je generalno promijenilo moju perspektivu u pogledu biljnih i životinjskih vrsta koje nas svakodnevno okružuju, i mislim da je upravo to bio onaj krajnji cilj - da nakon kampa postanemo oni koji će cijeniti i brinuti o ugroženim vrstama kako nijedna ljudska aktivnost ne bi narušila njihov opstanak. (Tin Rogina)

 

Kamp mi se jako svidio. Smatram da je to bilo pravo mjesto za sve mlade biologe i ljubitelje prirode da započnu ljetne praznike. Najbolji dio kampa bile su voditeljice Iva i Biljana koje su s puno znanja i zanimljivosti prenijele na nas jako dobro organiziranim programom te velikim entuzijazmom i pozitivnošću. I ostala predavanja su bila korisna, posebice u tome što su nam dala uvid kako samo mala grupa ljudi može djelovati na očuvanju bioraznolikosti, kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini. Meni kao ljubitelju carstva biljaka bilo je najzanimljivije stručno predavanje iz botanike i radionica determiniranja vlastito sakupljenih biljaka. Slobodno vrijeme je bilo jako dobro iskorišteno, a hrana i smještaj su bili odlični. Vjerujem da će mi mnoge naučene stvari koristiti u daljnjem životu i da ću ih moći primjenjivati. Nadam se da ću imati još prilike sudjelovati na tako divnim projektima i kampovima. (Antonio Eršegović)

 

Kamp "Naša Drava" koji se održavao od 24.6. do 30.6.2018. godine je bio poučan, zanimljiv te je ostavio predivan utisak na svih petnaest polaznika. Najviše me oduševio bogat program svih sedam dana, a i entuzijazam i dobra volja voditeljica kampa iz udruge BIOM. Mislim da nakon ovih sedam dana intenzivnog proučavanja ptica možemo postati pravi mali ornitolozi iliti ga pticolovci. Uz zabavne igre, rad na terenu, gledanje filmova kao "Dnevnik jednog biologa" i "Preživjeti Dravu" koji su nas doslovno nasmijali do suza, naučili smo ponešto i o biljkama, točnije, kakva je muka, ali i zabava tri sata determinirati biljke, a ponešto i o tragovima koje sisavci ostavljaju na Dravi te kako ih pronaći i prepoznati. Pozabavili smo se i traganjem za fotozamkama, proučavanjem utjecaja hidroelektrana na okoliš te cijeli tjedan zaokružili četverosatnim raftingom po Dravi s udrugom ZEUS od kojeg smo učvrstili mišiće te se odlično zabavili. Mislim da je ovo bila odlična prilika za sve nas da naučimo nešto novo i da se odlično zabavimo te proširimo svoje vidike. Ovaj kamp nas je naučio kako mi mladi možemo utjecati na zaštitu okoliša te da prirodu treba doživjeti, a ne samo gledati i percipirati. (Zrinka Grula)

 

U tjedana dana sudjelovanja na kampu iz biologije naučila sam puno o temama kojih nema u školskim udžbenicima npr. o gniježđenju i prstenovanju ptica te o utjecaju hidroelektrana na okoliš. U programu kampa osim predavanja bio je uključen i rad na terenu što mi se je posebno svidjelo. Veliku ulogu u svemu ovome imali su vrlo pristupačni mentori i predavači koji su se zaista potrudili da nam u ovih tjedan dana prenesu svoje znanje i vještine. Boravak u kampu bio je jedno nezaboravno iskustvo. (Leona Salihović)

 

U kampu sam se super zabavila i jako mi je drago da sam prisustvovala. Zauvijek ću se sjećati nezaboravnih stvari kao što je bila ona igra sa sovama, veslanje Dravom i determiniranje biljaka. Ne mogu se sjetiti ni jedne promjene koja bi učinila ovo iskustvo boljim osim možda da nam se pridružio Goran Šafarek ili Moko. (Sonja Pongračić)
Politika privatnosti PGV

 

 
 
Projekt "Ja mogu"

Prva gimnazija Varaždin provodi projekt "Ja mogu".
Više na poveznici.
QR

380.

PRVA NA FEJSU:

PRVA NA TWITTERU:

ŠKOLSKA KNJIŽNICA NA FEJSU:

Pitajte naše studente

Upisi 2017/2018.
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 11. 2013.

Ukupno: 1864443
Ovaj mjesec: 14155
Ovaj tjedan: 11
Danas: 11
Korisni linkovi
Kalendar
« Rujan 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Tražilica
CMS za škole logo
Prva gimnazija Varaždin / Petra Preradovića 14, HR-42000 Varaždin / www.gimnazija-varazdin.skole.hr / ured@gimnazija-varazdin.skole.hr
preskoči na navigaciju